Frittata ze szpinakiem – takie śniadanie to ja rozumiem! W ostatnią sobotę takie cacuszko wjechało na nasz stół. A autorem tej przepysznej frittaty jest mój mąż, który doskonale zdaje sobie sprawę z tego co zrobić aby żonie zmiękły kolana. Bo tak szczerze muszę przyznać, że w moim przypadku powiedzenie przez żołądek do serca pasuje wręcz idealnie, a on, mój małżonek w zbrodni doskonale wie jak z tego skorzystać 😉 Frittata ze szpinakiem i gorgonzolą to istny must have na śniadaniowym stole. To danie po prostu wymiata, bo jest zdrowo, sycąco, niezbyt skomplikowanie i przede wszystkim bardzo smacznie. Pisze to ja – rozpuszczona żona swojego męża.
Magda
P.S. Maciej popełnił jeszcze kilka odjechanych przepisów na frittatę, takich jak frittata z pieczarkami i serem, z chorizo i szparagami oraz z cukinią i serem feta których po prostu trzeba spróbować!
Dodatkowo podrzucam kilka naszych innych i sprawdzonych pomysłów na śniadanie z piekarnika ;):
- Pieczone szparagi z jajkiem i pomidorami
- Tostowe babeczki z jajkiem i bekonem
- Zapiekanka na słodko a’la tost francuski
- Baton śniadaniowy z płatków owsianych i borówek
- Roladki z bagietki ze szpinakiem
- Chlebek bananowy – najlepszy przepis
- Jajka pieczone i sadzone w toście z pieczarkami – czyli śniadanie na wypasie 😉
The form you have selected does not exist.
Frittata ze szpinakiem i gorgonzolą, składniki:
- 10 jaj
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 200 g szpinaku
- 100 g sera gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- patelnia którą można włożyć do piekarnika /żeliwna
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 200C.
Następnie kroimy boczek w kostkę. Potem smażymy boczek na patelni na złoty kolor i zdejmujemy go na bok.
Kolejnym krokiem będzie posiekani drobno obranego już czosnku i podsmażenie go na patelni. Po niecałej minucie dodajemy liście świeżego szpinaku i smażymy aż ładnie zmięknie, przejdzie zapachem czosnku i zdejmujemy go na bok.
Następnie do miseczki wbijamy wszystkie jajka mieszamy i doprawiamy je przyprawami.
Kolejnym krokiem będzie dodanie na patelnie łyżkę masła oraz jajka.
Po minucie dodajemy usmażony boczek, szpinak oraz ser i smażymy całość przez ok 5 minut pilnując aby brzegi nie przywierały do patelni.
Po tym czasie wkładamy całą patelnię do nagrzanego piekarnika na 10 min.
Frittata ze szpinakiem jest już gotowa. Smacznego!
Wow,wygląda pysznie,musze sprawdzic jak smakuje
A czy trzeba wkładać fritate do piekarnika