Gdy przychodzi weekend, szybkiej kawie w biegu i słodkiej bułce na śniadanie mówimy zdecydowane 'do widzenia’! W tygodniu jak raczej większość pracujących od świtu osób wybieramy sen dłuższy o 15 minut niż przygotowanie porządnego śniadania. Natomiast gdy zbliża się weekend już snuję plany o pidżamce na tyłku, kawie w ręku i wypasionym śniadaniu.
Oczywiście dla każdego wypasione śniadanie może się różnić jeżeli chodzi o wyobrażenia… ja nie jestem w tym temacie wymagająca o ile takie śniadanie zostanie podstawione mi pod sam nos 😉 Śniadania w weekendy zazwyczaj szykuje Maciek a jak już Wiecie jest ogromnym fanem boczku i wszystkich dań które go zawierają… z resztą sami zaraz zobaczycie 😀
1. JAJKA PIECZONE W BOCZKU
Składniki:
/składniki na 12 sztuk/
- 12 jajek
- 12 plastrów boczku
- 12 kromek chleba tostowego
- 12 plastrów sera żółtego
- sól
- pieprz
- słodka papryka /lub inna dowolna przyprawa/
- szczypior
- masło do smarowania blaszki na muffiny
Zaczynamy od wysmarowania blaszki masłem.
Następnie wykładamy boczkiem wszystkie boki wgłębień w blaszce.
Z każdej kromki chleba szklanką bądź innym naczyniem wycinamy kółko aby wypełnić nim dno w blaszce. Tak samo robimy z żółtym serem.
W tak przygotowane foremki delikatnie wbijamy jajka /do każdej po jednym/ i doprawiamy przyprawami.
Całość pieczemy w 200° przez ok 20 min aż nabiorą pożądanej konsystencji – jest to zależne od piekarnika.
Podajemy posypane szczypiorkiem.
2. JAJKA SADZONE W TOŚCIE Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego /idealnie nadają się te już wycięte z poprzedniego przepisu 😉 /
- 2 jajka
- masło
- średnia cebulka
- garść pieczarek
- sól i pieprz
- 4 plastry boczku
- szczypior
Zaczynamy od położenia na rozgrzaną patelnię plastrów boczku, który po wytopieniu da nam tłuszcz potrzebny do smażenia cebuli i pieczarek. Po wytopieniu owego tłuszczu plasterki boczku przesuwamy na brzeg patelni, bądź zdejmujemy je na czas smażenia pieczarek i wrzucamy na nią cebulkę którą lekko szklimy oraz pieczarki. Smażymy je do momentu aż woda odparuje, pilnując aby w międzyczasie nasz boczek się nie przypalił, bądź pod koniec smażenia bez boczku na patelni wrzucamy go z powrotem na patelnię aby nabrał temperatury.
Gdy pieczarki i boczek będą już usmażone, dalej na tą samą patelnię kładziemy kromki chleba wrzucając do nich odrobinę masła, po czym wbijamy do środka po jednym jajku. Gdy jajko się ładnie zetnie od spodu przerzucamy tosty na drugą stronę. Całość przyprawiamy i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji jajka.
Podajemy obsypane szczypiorkiem.
Takie pyszności, zjadłabym oba 🙂 ale może rozdozuję sobie tę przyjemność 😛
Rozłóż to na dwa dni 😛
Pyszności.. Wy zawsze tu rewelacyjne przepisy wstawiacie. Pozdrawiamy i ściskam