Kiedyś wydawało mi się to niemożliwe. No, ale jak to? Zbyt proste danie, zbyt mało składników, jak to ma niby smakować? Teraz mogę śmiało przyznać, że najprostsze dania po prostu wychodzą najlepiej. Nie przekombinowane, czysta harmonia zgranych ze sobą składników. Pieczone szparagi z jajkiem to właśnie takie proste lecz idealne połączenie składników na moje udane śniadanie. Szparagi mogę jeść bez ograniczeń, uwielbiam ich smak i połączenia z jakimi serwuję szparagi. Dodatkowo moje ulubione jak do tej pory przepisy zamieściliśmy we wpisie na TOP 10 pomysłów na szparagi, które szczerze polecam przetestować! Ale od kilku dni moim jednym z TOP śniadań jest właśnie ten przepis na pieczone szparagi <3
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na pieczone szparagi z jajkiem / 1 porcja/:
- 5 sztuk szparagów
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 220C / zapiekanie.
Szparagi myjemy i odcinamy/odłamujemy stwardniałe końce. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki aby zmieściły nam się do żaroodpornego naczynia.
Następnie do szparagów dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, całość delikatnie solimy i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyciągamy naczynie z pieca i skrapiamy warzywa oliwą. Następnie wbijamy do środka jajko i doprawiamy do smaku.
Na koniec całość wkładamy do piekarnika na kolejne 5 min.
Gotowe. Serwujemy danie na gorąco!