Roladki z bagietki to rewelacyjny przepis zarówno na śniadanie jak i na imprezową przekąskę. Są dość szybkie w wykonaniu a smakują po prostu obłędnie. Tak naprawdę to można chyba do nich upchnąć w sumie prawie wszystko. Jednak ja osobiście najbardziej lubię właśnie tą wersję ze szpinakiem i bekonem jak na prawdziwego mięsożercę przystało 😉 Taka bagietka starcza na śniadanie dla 3 osób i naprawdę można się nią najeść. Na ciepło smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
- 8 plastrów bekonu
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 150g serka śmietankowego / kanapkowego /
- 1 szklanka tarkowanego parmezanu
- 1 bagietka
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól i pieprz
Bekon smażymy na patelni na chrupko wytapiając cały tłuszcz. Następnie odlewamy z patelni tłuszcz i dorzucamy na patelnię 2 ząbki posiekanego czosnku, który chwilę podsmażamy.
Kolejnym krokiem będzie dodanie szpinaku i smażenie go aż zmięknie. Szpinak doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Do miski wrzucamy wysmażony drobno pokrojony ( a jeżeli będzie bardzo mocno wysmażony to drobno pokruszony) bekon, ostudzony szpinak, tarkowany parmezan i serek śmietankowy. Całość dokładnie mieszamy.
Bagietkę kroimy na pół i wydrążamy środek, w miejsce środka upychamy wcześniej przygotowane nadzienie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wkładamy do niego bagietkę posmarowaną roztopionym masłem. Pieczemy przez ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika bagietkę kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.
Roladki z bagietki najlepiej podawać jest na gorąco lub ciepło.