Moje dzieciaki je wprost uwielbiają! Muffiny z borówkami to ostatnio ulubiony deser w naszym domu. W sumie to nie tylko deser, bo spokojnie można skonsumować je na szybkie śniadanie lub kolację z kubkiem mleka. Do tej pory w zakładce muffiny można było znaleźć kilka naprawdę ciekawych pomysłów na muffinki. Dodatkowo do moich ulubionych nietypowych połączeń z pewnością należą muffiny z cukinii oraz te owsiane muffinki. W zeszły weekend piekłyśmy muffinki razem z Mają i cała blaszka znikła jeszcze tego samego dnia. Dodatkową ich zaletą jest oczywiście łatwość i sposób wykonania także śmiało polecam wypróbować nasz przepis!
Co do borówek, to jak tylko jakimś cudem mamy latem zbiory i zostaje nadmiar, od razu je mrozimy aby mieć na później. Co prawda jest to walka z dziećmi dosłownie o każdą jedną borówkę. Znikają nam z krzaka czy miski w tempie wprost ekspresowym, ale zazwyczaj udaje nam się zamrozić ze 3 czy 4 worki jako nasz zapas zimę.
Magda
P.S. Po więcej pomysłów na pyszne muffinki zapraszam do przepisów na:
- Muffiny jogurtowe z czerwoną porzeczką
- Muffiny kokosowe w wielkanocnej wersji
- Bananowe muffinki z borówkami
- Świąteczne muffinki
- Owsiane muffinki czyli domowe zdrowe smakołyki
- Muffinki z cukinii z nutą pomarańczową
- Muffiny z dżemem – najprostszy przepis
The form you have selected does not exist.
Składniki na muffiny z borówkami:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. cukru
- 6 łyżek oleju
- 1/2 ekstraktu z wanilii
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 1/2 szkl. mrożonych borówek
Zaczynamy od wymieszania w misce suchych składników czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier.
Następnie łączymy olej, ekstrakt z wanilii, mleko oraz jajka.
Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
Na koniec dodajemy do masy borówki.
Następnie ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożone papilotkami.
Muffiny pieczemy przez 25 min w 190C do momentu aż ładnie się zrumienią.
Gotowe. Smacznego!