Ostatnio analizowaliśmy naszą całą stronę wraz z przepisami i czy Wiecie, które przepisy cieszą się największą popularnością? O dziwo właśnie te, z użyciem ciasta francuskiego. Warkocz z ciasta francuskiego z pieczarkami i szpinakiem to już kolejna nasza szybka propozycja na danie. Dodatkowo oprócz szybkości wykonania i ciekawego smaku pięknie prezentuje się na stole. W te święta serwujemy go na specjalne życzenie członków naszej rodziny. W tym wydaniu jakie widzicie na zdjęciach i w takiej aranżacji podsuwamy Wam wersję wielkanocną choć serwujemy go nie tylko w święta 😉
Dodatkowo podsuwamy Wam nasz inne przepisy na warkocze z ciasta francuskiego:
- Warkocz z ciasta francuskiego z piersią kurczaka i pieczarkami – wersja z mięsem
- Warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem w 15 min – wersja jeszcze bardziej ekspresowa
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 500g pieczarek
- 300g liści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól i pieprz
- 100g sera cheddar
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
Zaczynamy od umycia, obrania i posiekania w plasterki pieczarek.
Pieczarki podsmażamy na 1 łyżce masła do momentu aż puszczą wodę i nabiorą rumianego koloru.
Następnie je solimy i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek podsmażając całość ok 2 min.
Do patelni dodajemy szpinak i podsmażamy wszystko do momentu odparowania całej wody w międzyczasie doprawiając farsz solą, pieprzem i płatkami chilli.
Ciasto francuskie rozwijamy i zostawiając miejsce po środku na farsz nacinamy je po bokach tworząc paski którymi późnej zawiniemy nasz warkocz.
Gdy farsz całkowicie ostygnie przekładamy go na środek ciasta i z góry układamy starty ser.
Zawijamy ciasto naprzemiennie biorąc paski raz z lewej raz z prawej strony.
Zapleciony 'warkocz’ smarujemy dokładnie rozbełtanym jajkiem.
Warkocz pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 20 min /lub w zależności od piekarnika do momentu ładnego zarumienienia się ciasta/.