Mam tutaj śniadaniowo – deserowy hit 😉 Jest on ekspresowy i bardzo, ale to bardzo nieskromnie mówiąc… pyszny. Nie ma co się bawić w przygotowywanie pojedynczych tostów francuskich. Dlatego w tym przepisie wrzucamy wszystko w jedno naczynie i oto jest! Zapiekanka na słodko – na śniadanie czy deser? W obu przypadkach sprawdzi się rewelacyjnie! Przygotowana jednego dnia, podana z lodami na ciepło to przepyszny deser dla każdego. Co więcej serwowana następnego dnia to śniadanie, którego nikt nie będzie chciał pominąć 😉 I to ja rozumiem, tym sposobem mamy tu w jednym przepisie w sumie aż dwa!
Nade wszystko jeżeli tak jak ja lubisz na śniadanie zjeść deser, to nie możesz pominąć przepisów na: płatki owsiane ze smażonymi bananami, pancakes z mascarpone i moją ulubioną owsiankę z ananasem!
Magda
The form you have selected does not exist.
Zapiekanka na słodko, składniki:
- 4 rogaliki maślane croissant
- 330 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki miodu
- masło do wysmarowania formy
Zaczynamy od wysmarowania podłużnej blaszki do pieczenia masłem.
Następnie rogaliki rwiemy lub kroimy w drobne kawałki mniej więcej 2 x 2 cm.
W misce łączymy śmietankę, jajka, cynamon, cukier i miód. Oczywiście możemy zmniejszać lub zwiększać ilość cukru według własnych upodobań ale nie rezygnuj z miodu 🙂
Następnie zalewamy mieszanką rogaliki i pozostawiamy na 10-15 min.
Formę z rogalikami przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 30 min.
Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 20 min.
I wszystko jest gotowe. Smacznego!
Wygląda przepysznie 🙂