Najsmaczniejsze dania wychodzą czasem na totalnym spontanie. Tak powstały właśnie te tostowe babeczki z jajkiem. Zajrzeliśmy rano do lodówki i nie mieliśmy pojęcia co by tu smacznego dziś zjeść. Jednocześnie wyciągnęliśmy nasze ulubione poranne składniki, czyli bekon i jajko. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że zwykłe sadzone nam się chyba chwilowo przejadły. Dodatkowo doszliśmy do wniosku, że trzeba te składniki jakoś ładnie opakować i podać w innym wydaniu. Tak narodził się pomysł na tostowe babeczki. Po co przygotowywać każdy składnik osobno, skoro można wszystkie połączyć i razem zapiec. Chrupiące z zewnątrz i kremowe, rozpływające się w ustach żółtko. Podsumowując stwierdzam, że wyszły mega smacznie. Dodatkowo ten przepis stanowi bardzo dobrą alternatywę dla standardowych śniadań. Także do dzieła i daj nam znać jak Ci smakowały 😉
Maciek
A oto kilka innych ciekawych propozycji na śniadanie z pieczonymi jajkami w roli głównej:
- frittata z pieczarkami i serem
- pieczone szparagi z jajkiem
- frittata z cukinią i bekonem
- pieczone jajka w bekonie
- frittata ze szpinakiem i gorgonzolą
- oraz frittata z cukinią i serem feta
The form you have selected does not exist.
Składniki na tostowe babeczki z jajkiem /6 sztuk/:
- 6 kromek chleba tostowego
- 3 plastry boczku parzonego
- 6 jaj
- 50 g sera mozzarella
- sól i pieprz
- masło do wysmarowania formy
- forma do pieczenia muffinów
- do podania polecamy dodatki w postaci świeżych warzyw
Zaczynamy od przygotowania formy do muffinów wysmarowując ją masłem.
Następnie dłonią ugniatamy na płasko kromki chleba tostowego i delikatnie wkładamy je do formy tworząc miejsce w środku.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do każdej babeczki połówki plastra bekonu.
Następnie ostrożnie wbijamy do środka po jednym jajku.
Doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy od góry startym serem mozzarella.
Babeczki pieczemy w 200C przez ok 15 min. aż do ładnie zarumienionego sera.
Tostowe babeczki z jajkiem podawaj je na gorąco. Smacznego! My w tej wersji podaliśmy je ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i bazylią ale wybór należy do Ciebie 🙂