Frittata z cukinią i serem feta jest ostatnio naszym hitem w kuchni podczas wspólnych weekendowych śniadań. Sprawdza się oczywiście również jako lunch lub kolacja, a tak właściwie to spokojnie można ją również zaserwować jako lekki obiad. Porcja tej frittaty jest naprawdę spora, a my wcinamy ją tylko we dwoje i do tego prosto z patelni na której została zrobiona.
Jeżeli lubicie frittaty to koniecznie zajrzyjcie po nasze inne przepisy na frittatę z chorizo i szparagami oraz frittatę z pieczarkami i serem.
Frittata z cukinią i serem feta, składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 6 jajek
- 1/2 opakowania sera feta
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę, a cukinii w cienkie plasterki.
Cebulkę podsmażamy na oliwie do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy do cebuli cukinię i podsmażamy aż miejscami będzie zarumieniona.
W międzyczasie do miseczki wbijamy jajka i doprawiamy je sola i pieprzem. Wymieszane jajka dodajemy do patelni i z wierzchu kruszymy w rekach ser feta.
Patelnie zdejmujemy z gazu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 10-12 min. pod koniec pieczenia możemy włączyć zapiekanie aby ser ładnie się przyrumienił.
Podajemy na gorąco.
The form you have selected does not exist.