Na śniadanie lub obiad Frittata z pieczarkami i serem. Gdy mowa o jajkach zazwyczaj mówimy o śniadaniu bądź dodatku do sałatki. Jajka na obiad kojarzą mi się jedynie ze szkolną stołówką gdzie podawali nam je posypane szczypiorkiem z ziemniakami… komentować więcej nie trzeba. Na tym skończyły się moje doświadczenia z jajkami w roli głównego dania obiadowego. Jednakże od czasu do czasu zwyczaje i nawyki wypadałoby zmienić i nie poddawać się stereotypom! Obecnie pichcimy jajka w formie frittaty i uwierzcie na słowo, frittata z pieczarkami i serem wyszła – palce lizać!!!
Składniki:
- 10 jajek
- 1/4 szklanki mleka
- 3 kromki chleba
- 3 łyżki masła
- 2 szalotki z szczypiorkami
- 250 g. pieczarek
- 1/2 szklanki sera cheddar
- sól i pieprz
Kroimy kromki chleba na 1,5×1,5 cm. kwadraciki.
Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki masła i smażymy nasze kostki z chleba do momentu ich zarumienienia ok 5 min.
W międzyczasie w misce łączymy jajka z mlekiem, solą i pieprzem do smaku.
Następnie upieczone tosty zdejmujemy z patelni na bok.
Do tej samej użytej do smażenia tostów patelni dodajemy pozostałe masło i dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy je do momentu zarumienienia.
Do usmażonych pieczarek dodajemy jajka i smażymy aż się odrobinę zetną.
Następnie dodajemy nasze tosty dociskając je do środka.
Na koniec całość posypujemy serem i pieczemy w 220 C przez 5 min.
Frittata z pieczarkami i serem jest już gotowa. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Pysznieeeee
Moim zdaniem super przepis właśnie na śniadanie!