Pyszny, to jedyne w sumie słowo jakie w tej chwili przychodzi mi do głowy, którym mogę ogólnikowo określić ten chlebek bananowy. No dobra, dodałabym jeszcze, że jest bardzo wilgotny, aromatyczny i sycący czyli krótko mówiąc jest po prostu idealny. W sumie to całkiem sporo można o nim napisać ale po co? 😉 Najlepiej jest go spróbować, a samo przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Przechowywany w szczelnym pudelku na dłużej zachowuje swą świeżość. I choć nazwa jego może być myląca raczej nie podamy go w postaci kanapki z serem i wędlinką. Idealnie natomiast pasuje w zestawieniu z mlekiem. Na śniadanie czy słodką kolację szczerze go polecamy, bo jak to mówią: niebo w gębie!
Składniki na chlebek bananowy:
- 150 g masła
- 3/4 szk cukru
- 2 jajka
- 3 duże banany lub 4 mniejsze
- 1 1/2 szk mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- masło + bułka tarta lub papier do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera lub robota kuchennego.
Następnie w jednej misce ubijamy jajka a w kolejnej rozgniatamy widelcem banany /byleby nie na gładką masę/.
Do cukru dodajemy jajka i rozgniecione banany.
Mąkę mieszamy z solą i sodą oczyszczoną.
Następnie do masy z bananami dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem a następnie posypujemy równomiernie bułką tartą lub wykładamy formę papierem do pieczenia.
Chlebek bananowy pieczemy w 180°C przez 40 min a dla pewności należy wykonać test wykałaczką /czyli nakłówamy w najgrubszym miejscu ciasto wykałaczką. Jeżeli wykałaczka wyjdzie czysta znaczy, że ciasto jest ok. Jeżeli na wykałaczce zobaczymy ciasto to oznacza, ze musi się jeszcze chwile piec/.
Polecamy podawać z mlekiem <3