Jajeczne muffiny z warzywami to pomysł na pyszne śniadanie w domu jak i do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły 😉 Wypełnione po brzegi warzywami muffinki to kolorowe, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie dla każdego. Na blogu mamy jeszcze podobny przepis na brokułowo-jajeczne muffiny które okazały się hitem. Nie wiem co te jajka mają takiego w sobie ale ja na prawdę lubię je jeść w szczególności w porze śniadania. Dodatkowo takie ciepłe śniadanko jest mega smaczne i sycące bo niby czego innego można sobie życzyć na pierwszy posiłek? 😀 No i oczywiście jak większość dań na naszym blogu, jajeczne muffiny są oczywiście szybkie w wykonaniu. Pomijając pieczenie, przygotowanie tego posiłku zajmie około 15 minut, czyli tyle co pokrojenie warzyw 🙂 Nie ma co za bardzo zachwalać, po prostu ich trzeba spróbować <3 Polecam!
Magda
P.S. Dodatkowo podrzucam kilka naszych innych i sprawdzonych pomysłów na śniadanie z piekarnika 😉 :
- Zapiekanka jajeczna ze szpinakiem i szynką
- Pieczone szparagi z jajkiem i pomidorami
- Tostowe babeczki z jajkiem i bekonem
- Zapiekanka na słodko a’la tost francuski
- Baton śniadaniowy z płatków owsianych i borówek
- Roladki z bagietki ze szpinakiem
- Chlebek bananowy – najlepszy przepis
- Jajka pieczone i sadzone w toście z pieczarkami – czyli śniadanie na wypasie 😉

The form you have selected does not exist.

Składniki na jajeczne muffiny z warzywami /12 sztuk/:
- 6 jajek
- 1 czerwona papryka
- zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego szpinaku
- 1 pomidor
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- papierowe papilotki
Zaczynamy przygotowania od pokrojenia obu papryk w małą kostkę.
Następnie umyty szpinak drobno siekamy.
Pomidora kroimy w ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Potem również kroimy go w kostkę.
Jajka roztrzepujemy w miseczce.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zalewamy jajkami.
Następnie do miski dodajemy parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Na koniec do formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki i przelewamy masę jajeczną.
Muffiny pieczemy w 180C przez 30 minut.
Gotowe, smacznego!

Dziękuję za te przepisy. Inspirujecie i dajecie chęć, żeby próbować coś robić. Nawet bez wielkich umiejętności. Pozdrawiam- Ola.
To my dziękujemy za taki miły komentarz 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!!!
Dzień dobry, czy można je zrobić dzien wcześniej tak po południu i po wystygnięciu włożyć do lodówki i zjeść rano?