Pomysł na baton śniadaniowy wpadł mi do głowy w niedzielę o poranku, tuż po samym przebudzeniu. Ostatnio przestałem jakoś biegać, to i kilogramy niestety szybko mi wróciły. Jak zwykle zaczynam od diety, w związku z czym postanowiłem na śniadanie zrobić coś zdrowszego lecz sycącego. Magdy nie musiałem zbyt długo namawiać na takie smakołyki, bo ona lubi jeść zdrowe wynalazki i na dodatek najlepiej aby były bez mięsa (czasem się zastanawiam jakim cudem jesteśmy ze sobą tyle lat… 😉 ). Nie zastanawiając się długo zabrałem się do pracy. Najlepsze w takim śniadaniu jest to, że baton śniadaniowy przygotowuje się zdecydowanie krócej niż trwa czas jego pieczenia. Po prostu wrzucamy prawie wszystko do jednej michy, mieszamy i mamy śniadanie prawie gotowe.
Dokładny przepis znajdziecie pod spodem i sami przekonacie się szybko przekonacie o jego prostocie. Serio, wyszło z tego pyszne śniadanie. Zjadła Magda, zjadła Maja, tylko Milenka nie wiedzieć czemu wybrała ze swojego kawałka borówki… zajadłem i ja, ze smakiem.
Maciek
The form you have selected does not exist.
Składniki:
- 2 szklanki mrożonych borówek
- 2 banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie batonu zaczynamy od tego, że w większej misce miażdżymy widelcem banana. Następnie do tego dodajemy wszystkie suche składniki oraz olej i syrop. Dokładnie całość mieszamy. Gdy masa się wyrobi oddzielamy od niej 1/3 części, którą zużyjemy do przykrycia wierzchu.
Formę smarujemy oliwą i rozprowadzamy po dnie 2/3 masy. Na wierzchu układamy borówki. Na borówki rozkładamy odłożoną wcześniej część masy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 30 minut. Z formy wyciągamy baton dopiero po ostygnięciu. Gotowe.
Cześć Maćku powiedz jakich płatków, używacie? Błyskawiczne, górskie czy może nie przetworzone? Podgotowane czy prosto z opakowania.
A tak po za tym to gorąco pozdrawiam
Cześć, płatki owsiane błyskawiczne a w tym przepisie prosto z opakowania 🙂 Pozdrawiamy!