Prosta pyszna i mega aromatyczna to jest właśnie nasza zupa krem z pieczonych pomidorów. Po przygotowaniu jej raz, ten przepis pozostanie w waszej kuchni już na długi czas. Dodatkowo ta zupa praktycznie robi się sama, a jeżeli mamy swój bulion to już w ogóle przygotowanie jej to przysłowiowy pikuś! W zależności czy użyjemy bulionu warzywnego czy mięsnego urozmaicamy jej smak i dostosowujemy składniki do naszych domowników. Dodatkowo jako danie bez mięsa nada się idealnie dla wegetarian. Aczkolwiek nasze dzieciaki ją uwielbiają bo są to małe pochłaniacze pomidorów, a o pietruszce czy selerze wcale nie musimy wspominać 😉 Zupa krem z pieczonych pomidorów to super pomysł na danie dla całej rodziny!
Magda
P.S. W rękawie mamy jeszcze kilka innych zupnych asów, których każdy, ale to dosłownie każdy powinien spróbować!
- zupa grzybowa z grzankami
- domowy rosół
- zupa krem z cukinii
- chłodnik ogórkowy
- krem z dynii
- chłodny chłodnik
- domowa grochówka
- flaczki z boczniaków
- zupa cebulowa – aksamitnie kremowa
The form you have selected does not exist.
Zupa krem z pieczonych pomidorów, składniki:
- 1kg pomidorów
- 1 duża czerwona cebula
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- garść świeżych liści bazylii
- główka czosnku
- gałązka rozmarynu
- oliwa sól i pieprz
- 1,5 litra bulionu
- opcjonalnie śmietana
Zaczynamy od przygotowania dużej blachy i wyłożenia jej papierem do pieczenia.
Następnie na blaszkę wykładamy, przekrojone w pół pomidory, pokrojoną w ćwiartki cebulę, obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę oraz seler.
Kolejnym krokiem będzie przekrojenie wszerz na dwie połówki całej główki czosnku i dodanie do reszty warzyw wraz z łupinkami.
Na koniec dodajemy świeże liście bazylii, gałązkę rozmarynu, przyprawy i całość porządnie polewamy oliwą.
Warzywa pieczemy ok 30 min w 200C lub do momentu aż zmiękną i zaczną się nam ładnie rumienić.
Następnie po wyjęciu warzyw z pieca przekładamy jej do garnka bez rozmarynu i czosnku. Czosnek dłońmi wyciskamy z łupin i dodajemy do reszty.
Warzywa zalewamy bulionem i podgrzewamy do zagotowania całości.
Na koniec zupę blendujemy na krem. Opcjonalnie możemy podawać ze śmietaną ( to nasza ulubiona wersja)i podawać z grzankami.
Smacznego!