Tak aromatyczne, sycące, smakowite i mega proste w wykonaniu danie to kolejne dzieło mojego męża. Nie jest to klasyczna zupa cebulowa, jaką znamy z restauracji, ale nie ujmuje jej to smaku. Ba serek topiony wręcz podkręca jej smak! Ja nie wiem jak on to właściwie robi, ale łączenie smaków i dodatków, przypraw ze sobą to jest według mnie jego konik. Ta zupa cebulowa to jedno z takich dzieł.
Na blogu mamy już przepis na najlepszą zupę krem z dyni podawaną z chipsami z jarmużu oraz pyszną zupę krem z cukinii. Teraz przyszła pora na kremową zupę cebulową. Jednakże trzeba uważać bo jeden jej talerz nie wystarcza i aż się prosi o dokładkę 😉 Nie jest to typowy przepis na zupę z cebuli, ale jest zdecydowanie wart wypróbowania. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu a zupa wychodzi bardzo sycąca. Ten przepis idealnie się sprawdzi na pochmurny dzień aby dodatkowo rozgrzać się od środka 😉
Magda
P.S. Po więcej pomysłów na pyszne i sprawdzone zupy zapraszam do zakładki : ZUPY gdzie znajdują się same perełki w większości przygotowane przez mojego Maćka 😉

The form you have selected does not exist.

Zupa cebulowa, składniki:
- 1 kg cebuli
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 200 g serka topionego
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- sól i pieprz
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie z masłem.
Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy do niej startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy tak całość przez 5 minut.
Następnie przekładamy do docelowego garnka usmażone warzywa i dolewamy bulion.
Gdy bulion się zagotuje dodajemy serek topiony i gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut.
Na koniec doprawiamy naszą zupę cebulową ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku i blendujemy całość na gładką masę.
Dodatkowo zupę możemy podawać z grzankami.
Smacznego! Zupa cebulowa jest już gotowa!
