Ponownie wracamy do polskiej tradycyjnej kuchni, ale wspomnienia z nią nie pochodzą z wojska lecz z babcinej kuchni. Latem już nie tak bardzo jak zimą, grochówka sprawdza się idealnie w mroźne dni gdy włącza się nam zapotrzebowanie na ciepły i sycący posiłek. Zupa grochowa – w naszym domu ekspertem w przyrządzaniu grochówki jest Maciek. My za to, razem z dziewczynkami jesteśmy już tylko od jej konsumowania i ani trochę się nie wtrącamy w jej przygotowywanie. Ile by nie udało mu się jej nagotować znika zjadana na obiad, kolację, lunch i przystawkę. Cóż zrobić gdy zupa jest po prostu przepyszna!
Magda
The form you have selected does not exist.
Zupa grochowa, składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 400 g kość wędzona /opcjonalnie/
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 szklanka grochu
- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- majeranek
- sól i pieprz
Zaczynamy od wrzucenia do garnka kości, liści laurowych oraz zielna angielskiego i zalanie ich zimną wodą w ilości 3-4 litrów.
Następnie na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy go. Gdy boczek zacznie robić się złoty dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę.
Mięso podsmażamy i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy obraną cebulę w całości i pokrojone warzywa. Dodajemy groch i całość gotujemy przez około 1 godziny.
Na koniec dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku.
Przepyszna 🙂 Zagości w moim domu na dłużej 🙂