No dobra za nami Halloween więc pewnie część z Was wycinała w dyniach ozdobne wzory tak jak my w zeszłym roku (ale o tym przeczytacie TUTAJ). Dziś jednak mamy zupełnie inny, bardzo ważny dzień, dzień zadumy i wyciszenia. Wiele osób spędziła go na cmentarzach wspominając zmarłych, a że pogoda nie bardzo dopisuje i przynajmniej ja bardzo zmarzłem podczas wizyty na cmentarzu, przyda się coś rozgrzewającego. No ale wracając do tych dyń, zamiast wyrzucać lampiony zawsze można przerobić je na pyszną, rozgrzewającą zupę. Tak też i my uczyniliśmy 😉 Tym razem serwujemy Wam cudny przepis na rozgrzewający krem z dyni w wersji na słodko. Gdy pada deszcz i jedyne o czym marzycie to ciepły kocyk to zupa krem z dyni sprawdzi się idealnie – przetestowane na własnej skórze 😉
Składniki na zupę krem z dyni:
- 1/2 średniej wielkości dyni
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 300ml wody
- 150ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- pestki dyni /opcjonalnie/
Składniki na chipsy z jarmużu:
- 200g jarmużu
- 3 łyżki oliwy
- sól
Zaczynamy od oczyszczenia dyni z pestek i nitek. Dynię nacieramy oliwą i pieczemy skórą do góry przez ok 50 min w 180°C lub do momentu gdy widelcem bez problemu będziemy mogli ją nakłuć.
Po wyjęciu dyni z pieca ściągamy skórę i kroimy w mniejsze kawałeczki.
W niedużym garnuszku na oliwie podsmażamy lekko drobno posiekaną cebulkę i czosnek nie pozwalając mu zbrązowieć.
Następnie dodajemy wodę i śmietankę doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe i na małym ogniu znów doprowadzamy całość do wrzenia.
Do zupy dodajemy upieczoną dynię i całość miksujemy za pomocą blendera na koniec dodajemy miód oraz przyprawy do smaku.
Pozostawiamy całość jeszcze moment na małym ogniu.
Zupę serwujemy na gorąco posypaną pestkami z dodatkiem chipsów z jarmużu 🙂
Aby przygotować chipsy umyty jarmuż mieszamy z oliwą i rozkładamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wkładamy na ok. 45 min do piekarnika nagrzanego do 100°C.
Po wyjęciu z pieca solimy całość /chipsy powinny być chrupkie/.