Pieczone gruszki nadziewane płatkami owsianymi i masłem orzechowym to pomysł na super zdrowy i wartościowy deser lub słodkie śniadanie. Masło orzechowe jest wprost cudownym składnikiem, używamy go jako dodatek do kultowych tostów z dżemem, burgerów lub do wyjadania go łyżką prosto ze słoika. Jednakże w połączeniu z pieczonymi owocami jest to istna petarda! Co najważniejsze, to znaleźć dobre masło orzechowe, takie bez zbędnych składników i dodatku cukrów.
Przepis na pieczone gruszki zdecydowanie posmakuje fanom płatków owsianych oraz przypadnie do gustu również tym, którzy sceptycznie do nich podchodzą. Nasze gwiazdy zjadły ten zdrowy deser w oka mgnieniu, a to jest najlepsze świadectwo dla tego przepisu! Dodatkowo pamiętajcie aby przed samym podaniem gorące owoce skropić ulubionym syropem, najlepiej takim bez zbędnych kalorii. Takie pyszności możecie znaleźć w sklepie GymBeam. Pieczone gruszki nadziewane płatkami i masłem orzechowym to przepis który z pewnością na stałe zagości w Waszym menu!
Magda&Maciek
P.S. Dodatkowo podrzucamy tu kilka słodkich pomysłów na płatki owsiane:
- owsiane muffiny
- płatki owsiane ze smażonymi bananami
- cynamonowo-bananowe ciasteczka owsiane
- placuszki owsiane z jabłkami
- owsiane babeczki z serkiem wiejskim
- ciasteczka owsiane z rodzynkami
- owsiane ciasteczka z wiórkami kokosowymi
- owsianka z ananasem i miętą
Składniki na pieczone gruszki nadziewane płatkami owsianymi i masłem orzechowym:
- 3 gruszki
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki masła orzechowego (My użyliśmy masła orzechowego GymBeam bez sztucznych substancji i dodatku cukru)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
- ulubiony syrop (może być syrop klonowy lub z agawy my użyliśmy Zero Syrop o smaku słonego karmelu)
Przygotowanie pieczonych gruszek zaczynamy od przygotowania farszu.
Płatki owsiane łączymy z masłem orzechowym.
Następnie dodajemy sól, cynamon i całość dokładnie mieszamy łyżką.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie gruszek.
Gruszki kroimy na połówki i za pomocą łyżki wydrążamy z nich gniazda nasienne.
Następnie wcześniej przygotowany farsz równomiernie przekładamy do wydrążonych gruszek, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gruszki smarujemy z wierzchu olejem kokosowym lub masłem i pieczemy w 180C przez 20 min lub do miękkości.
Na koniec po wyjęciu gruszek z pieca polewamy je ulubionym syropem. Opcjonalnie podawać je można również z lodami. Pieczone gruszki z płatkami owsianymi i masłem orzechowym serwujemy na gorąco!
*Wpis powstał przy współpracy z marką GymBeam