Domowy rosół to wspomnienie dziecięcych lat, ach i to ciepełko rozgrzewające cały brzuszek mmm… Ten aromat i złocisty kolor to połączenie, którego nie da się zastąpić niczym innym. Rosołek najbardziej lubię serwowany na gorąco z makaronem, do tego najlepiej jajecznym. Z uwagi na czas jego przygotowania, rosół szykujemy w weekend a nadwyżkę od razu mrozimy aby móc się nim cieszyć kiedy tylko najdzie nas ochota. Domowy rosół z makaronem jest również w pierwszej czołówce ulubionych zup naszych dzieci łeb w łeb z pomidorówką 😉 Dodatkowo za jednym razem wychodzi go naprawdę sporo a pomrożone porcje służą nam również jako bulion do przygotowywania innych potraw 🙂 Pamiętajcie rosołek to samo zdrowie! Jest idealny, kiedy dopadnie nas przeziębienie, świetnie się sprawdzi gdy pogodowa aura się pogorszy, no i co najważniejsze, jest też lekarstwem następnego dnia, kiedy impreza okaże się zbyt udana 😉
Magda
A oto kilka naszych dodatkowych, tych bardziej tradycyjnych i tych mniej lecz sprawdzonych przepisów na domowe zupy:

The form you have selected does not exist.
Składniki na domowy rosół:
- 1 porcja rosołowa /600 g z wołowiny
- 1 porcja rosołowa z kurczaka / 2 tylne wiartki
- 4 liście laurowe
- 5 ziel angielskich
- 3 szt. marchwi
- 1 pietruszka
- 1/2 korzenia selera
- 1 duża cebula
- suszony lubczyk
- sól i pieprz
- natka pietruszki do podania
- makaron jajeczny
Zaczynamy od umycia mięsa i umieszczenia go w 5 litrowym garnku.
Następnie do garnka wlewamy wodę zostawiając trochę miejsca na warzywa.
Do mięsa dodajemy liście laurowe i ziela angielskie.
Wywar zagotowujemy na małym ogniu w międzyczasie zbierając sitkiem lub łyżką szum.
Następnie gotujemy mięso jeszcze przez jakiś czas póki nie zbierzemy całego szumu.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do wywaru umytych i obranych warzyw w całości.
Następnie przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy gaz/prąd do momentu aż zupka będzie tylko delikatnie pyrkać.
Rosołek w trakcie gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem.
Domowy rosół gotujemy tak minimum 3 – godziny.
Przed podaniem przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
