Takie pyszności w naszym domu serwuje tylko nasz Maciek. Świeże ogóreczki prosto z działki mojej cioci nie mogły się zmarnować. Wcześniej na blogu można było znaleźć przepis na wszystkim znany chłodnik na bazie buraczków. Był to nasz pierwszy przepis na zupę na blogu i zrobił istną furorę widząc ilość jego udostępnień na FB. Tym razem mój zdolny kucharz wyczarował nam chłodnik ogórkowy, który zawsze wychodzi mu rewelacyjnie. Choć nie jestem zbyt dużą fanką chłodników, to Maćkowe wyroby zajadam ze smakiem. Dlatego też koniecznie trzeba było się podzielić tym przepisem!
Magda
Polecam również przejrzeć nasze inne przepisy na zupy a w szczególności mój ulubiony krem z cukinii oraz krem z dyni na bazie mleka kokosowego 🙂
The form you have selected does not exist.
Składniki na chłodnik ogórkowy:
- 1 litr zsiadłego mleka
- 2 ogórki średniej wielkości gruntowe
- 6 rzodkiewek
- 1/2 główki średniej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek kopru
- garść świeżych listków mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Zaczynamy od starcia na dużych oczkach tarki umytych ogórków oraz rzodkiewek.
Następnie cebulę trzemy na małych oczkach tarki a czosnek przeciskamy przez praskę.
Później drobno siekamy koperek oraz liście mięty.
Następnie wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia dodając zsiadłe mleko oraz sok z cytryny.
Na koniec chłodnik ogórkowy doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe. Smacznego!