Rolada z mięsa i pasty z suszonych pomidorów to już nasz drugi pomysł na pyszną roladę dla całej rodziny. Banalnie prosta w wykonaniu rolada to również pomysł na rodzinne spotkanie lub zaproszonych na obiad gości. Po upieczeniu prezentuje się bardzo smakowicie a wyraźny zapach suszonych pomidorów podkręca całe danie. Prosto i szybko czyli tak jak lubimy najbardziej! Szczerze polecam wypróbować ten przepis 🙂
Magda
P.S. Podrzucam również inne pomysły na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego:
- Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem
- Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym
- Pierogi z mięsem – domowy przepis
- Lasagne z naleśników z mięsem i szpinakiem
- Klops nadziewany białą kiełbasą
- Kotlety mielone z ananasem
- Gołąbki bez zawijania
- Faszerowane muszle makaronowe
- Lasagne z cukinią i bakłażanem
- TOP 15 przepisów na obiad z mięsa mielonego
Rolada z mięsa i pasty z suszonych pomidorów:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 250 g gotowej pasty z suszonych pomidorów (sprzedawana w słoiczkach)
- oliwa do smarowania
Zaczynamy od przygotowania mięsa.
W misce łączymy mięso z przyprawami: solą, czosnkiem, słodką papryką, pieprzem i oregano.
Następnie do mięsa dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy mięso na bok.
Następnie na płacie papieru do pieczenia wykładamy przyprawione mięso mielone. Mięso formujemy w prostokąt o grubości 1 cm.
Kolejnym krokiem będzie rozprowadzenie farszu czyli pasty z suszonych pomidorów po całej powierzchni mięsa zostawiając po 2 cm miejsca po dwóch krawędziach dłuższych boków.
Następnie zwijamy ciasno roladę pomagając sobie papierem na którym jest rozłożona, pamiętając aby zwijać ją zaczynając od dłuższego boku.
Gotową roladę wkładamy do blaszki wysmarowanej oliwą aby się nie przypaliła od spodu. Dodatkowo smarujemy ją z wierzchu.
Rolada z mięsa i pasty z suszonych pomidorów pieczemy w 200C przez 50 minut.
Smacznego!!!