Ten moment, gdy wracasz przemarźnięta do domu i czujesz unoszący się w powietrzu aromat grzybów i słodkiej cebulki. Do tego sycące i chrupkie z wierzchu tosty dopełniające podane danie. Zupa grzybowa z grzankami to przepis Maćka na aromatyczny, sycący i ciepły posiłek. Czasem mam wrażenie, że mąż mój minął się z powołaniem lub po prostu w poprzednim wcieleniu był szefem kuchni – serio! Uwielbiam ten moment gdy szwęda się po kuchni i myszkuje po szafkach, a już po chwili czuję unoszące się po całym domu smakowite aromaty. Zupa grzybowa z grzankami to cudownie rozgrzewające i sycące danie, które jest bardzo proste w przygotowaniu i mało pracochłonne jeżeli mamy już gotowy bulion 😉 Podsumowując powiem tylko, że gdy ostatnio tej zupy grzybowej spróbowała Maćka mama, to stwierdziła, że od teraz na święta grzybową ma zrobić właśnie on 😉
Magda
P.S. Po inne ciekawy pomysły na pyszne zupy kliknij w LINK 🙂
The form you have selected does not exist.
Zupa grzybowa z grzankami, składniki:
- 1 litr wody
- ok 20 sztuk suszonych grzybków
- 2 średniej wielkości marchewki
- 3 cebule
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 tosty z chleba tostowego
Przygotowujemy bulion, może być drobiowy, warzywny a nawet wołowy (przy wołowym będzie dużo bardziej intensywna) lub używamy gotowego naturalnego bulionu.
Na początku wrzucamy suszone grzyby do miski i zalewamy 1 litrem wody i zostawiamy na 1h aby namokły. Po tym czasie wyciągamy grzyby ale wodę koniecznie zostawiamy!
W dużym garnku na 2 łyżkach masła oraz oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę do memonetu aż zacznie się rumienić. Następnie dodajemy posikane grzyby i smążymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy tarkowaną na dużych oczkach marchewkę i całość podsmażamy przez kolejne 5 minut.
Całość zalewamy wodą z grzybów, uważając aby resztki które znajdują się na dnie nie wpadły do garnka, oraz bulionem. Całość gotujemy przez 30 minut. Po 30 minutach dodajemy zasmażkę.
Zasmażkę przygotowujemy poprzez rozpuszczenie 3 łyżek masła, dodanie mąki i podsmażenie aż zacznie się rumienić.
Doprawiamy całość do smaku i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z grzankami z chleba tostowego.