Czy masz czasem wrażenie, że ugotowana przez Ciebie zupa nie do końca smakuje tak jak tego oczekujesz? Smak jest płytki i bez wyrazu? Ja znam to doskonale i dopóki nie zaczęłam stosować tej metody wydawało mi się, że już nigdy nie nauczę się robić smacznych zup. Czasem naprawdę wystarczy niewiele aby uzyskać lepszy jej smak! Z pewnością część z Was zna już ten trik, lecz dla wszystkich, którzy tak jak ja do niedawna o tym nie wiedzieli, będzie to cena wskazówka, którą po prostu musiałam się z Wami podzielić.
Metoda na głęboki i wyrazisty smak zupy jest naprawdę prosta, a jest nią podsmażenie lub upieczenie warzyw z których planujemy ją zrobić – różnica jest kolosalna! W tym przepisie na krem z cukinii warzywa zostały wcześniej upieczone a efekt zdecydowanie jest lepszy niż przy tradycyjnym ich gotowaniu. Przy zupach typu pomidorowa, ogórkowa, warzywna lub każdej innej już pokrojone warzywa zanim wrzucę je do garnka po prostu podsmażam aż delikatnie zmiękną i gotowe, proste prawda? Zupa tym sposobem uzyskuje bardziej wyrazisty smak warzyw, które dodatkowo dzięki wcześniejszej obróbce cieplnej nabierają lekko słodkiego smaku wypuszczając swoje smaki, których poprzez samo gotowanie nie da się wydobyć.
Co ja tu bede Wam więcej opisywać tego MUSISZ SPRÓBOWAĆ!
Składniki na zupę krem z cukinii:
- 1 cukinia
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szkl wody
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki tymianku
Warzywa myjemy, obieramy i przekładamy na blaszkę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia. Dodajemy nieobrany czosnek i oliwę przyprawiając całość tymiankiem i solą. Następnie wszystko mieszamy aby oliwa pokryła warzywa. Pieczemy warzywa w 200°C przez 40 min.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy woda się zagotuje zdejmujemy garnek z płyty i blendujemy warzywa wraz z wodą na gładką masę. Ponownie stawiamy garnek na płytę, dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe.
Pyszności,polecam!