Kolejny pomysł na ciasto francuskie w nowej odsłonie. Sakiewki z ciasta francuskiego z pomidorami i salami to ekspresowa w wykonaniu przekąska dla każdego. W sumie to dzisiaj wcinaliśmy je na śniadanie, także przekąska to może jest jednak zbyt mało powiedziane. Potrzebujemy tylko kilku składników i posiłek gotowy! Jeżeli jeszcze Was nie przekonaliśmy do wypróbowania tego przepisu to spójrzcie tylko na te zdjęcia, czy nie cieknie Wam ślinka? 😉
Po więcej, zajrzyjcie do naszego TOP zbioru przepisów z ciastem francuskim w roli głównej.
The form you have selected does not exist.
Składniki na sakiewki z ciasta francuskiego z pomidorami i salami /12 sztuk/:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 średniej wielkości pomidory
- 1 kula sera mozzarella
- 12 plasterków salami
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 jajko
Nastawiamy piekarnik na 200°C.
Umyte pomidory kroimy w grube plastry a kulę mozzarelli ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego 12 kwadratów.
Na każdy kwadrat ciasta kładziemy plaster pomidor, salami, trochę sera i posypujemy z góry suszoną bazylią.
Na koniec zawijamy do środka rogi ciasta i z wierzchu smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem.
Powtarzamy tą dym kwadratem.
Sakiewki pieczemy w dwóch partiach po 6 sztuk.
Pieczemy je w 200ºC przez 15 minut.
Smacznego!