Czy znajdziemy tu fanów tradycyjnych flaczków? Osobiście przed poznaniem Maćka nigdy nie próbowałam flaczków, gdyż już sama nazwa przyprawiała mnie o mdłości. Wszystko się zmieniło gdy mój już obecny mąż zabrał mnie w sprawdzone miejsce gdzie sam zapach zupy zachęcał do ich skosztowania. Od tamtej pory flaczki stały się tradycją gdy odwiedzamy to miejsce. Nigdy sami nie przygotowaliśmy w domu tradycyjnych mięsnych flaczków bo roboty z nimi co nie miara i niestety nie tak prosto jest dostać odpowiednie, dobrej jakości mięso. Natomiast, gdy tylko Maciek wpadł na pomysł przygotowania flaczków z boczniaków, wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę choć do końca nie miałam pojęcia jaki będzie efekt finalny. WYSZEDŁ SZTOS! O mamo, od tej pory będzie to mój wegetariański hit wśród zup. Flaczki z boczniaków to zupka której po prostu trzeba sprobować! Odpowiednio doprawione robią robotę a boczniaki w konsystencji nie odbiegają strukturą od mięsa w tradycyjnych flaczkach. No po prostu och i ach i polecam po prostu spróbować tego przepisu 😉
Magda
W rękawie mamy jeszcze kilka innych zupnych asów, których każdy, ale to dosłownie każdy powinien spróbować!
- zupa grzybowa z grzankami
- domowy rosół
- zupa krem z cukinii
- chłodnik ogórkowy
- krem z dynii
- chłodny chłodnik
- domowa grochówka

The form you have selected does not exist.

Składniki na flaczki z boczniaków:
- 1 duża słodka cebula
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 500 g boczniaków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 l bulionu drobiowego/warzywnego
- 3 liście laurowe
- 5 ziel angielskich
- 1,5 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Zaczynamy od dodania do głębokiego garnka oleju a następnie usmażenia w nim na złoty kolor posiekanej w kostkę cebuli.
Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojonego w cienkie plasterki pora.
Następnie dodajemy do garnka starte na grubych oczkach tarki marchewki oraz seler. Podsmażamy całość aż poczujemy aromat dodanych warzyw.
Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonych ale bez trzonków w 1cm plastry boczniaków. Całość z grzybami podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
Następnie zawartość garnka zalewamy bulionem i dodajemy do zupy ziela angielskie i liście laurowe.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę rozpuszczając na patelni masło a następnie dodajemy do masła mąkę dokładnie mieszając aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Kolejnym krokiem będzie dodanie kilku łyżek wywaru z zupy. Całość energicznie mieszamy aby pozbyć się grudek i dodajemy do flaczków.
Następnie dodajemy do flaczków wymienione w składnikach przyprawy i doprawiamy pod siebie solą i pieprzem. Pozwalamy wszystkim składnikom się przegryźć gotując całość jeszcze z 5 minut.
Smacznego! Flaczki z boczniaków mamy gotowe!
