Pieczone jabłka to przepis stary jak świat, sama dokładnie go pamiętam z dzieciństwa. Gdy tylko miało się ochotę na coś słodkiego a jesienną porą jabłek zawsze było pod dostatkiem. Jest to prosty i świetny przepis gdy mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego zarazem. Tylko kilka składników i mamy pyszne danie nie tylko da dzieciaków. Każdy robi pieczone jabłka na swój sposób, ja najbardziej lubię je w wersji z żurawiną i dużą ilością miodu. Dokładny przepis jak upiec jabłka znajduje się w dalszej części wpisu. Smacznego!
Magda
P.S. Zapraszam również po inne pyszności z jabłkami w roli głównej:
- placuszki owsiane z jabłkami
- crumble z jabłkami czyli jabłka pod kruszonką
- ryż z jabłkami
- prosta tarta z jabłkami
- placki z jabłkami
- naleśniki z jabłkami i cynamonem
- roladki ze schabu z jabłkami
- domowy jabłecznik z budyniem
- rozgrzewający koktajl jabłkowy
- domowa szarlotka
- różyczki z jabłek w cieście francuskim
- kurczak z jabłkami w sosie barbecue
- mus jabłkowy z nutą pomarańczowo-cynamonową
The form you have selected does not exist.
Składniki na pieczone jabłka:
- jabłka średniej wielkości
- suszona żurawina
- miód
- cynamon
- przyprawa do piernika
Jak upiec jabłka? To nic prostszego! Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180C.
Jabłka myjemy i odkrajamy górną ich część, która posłuży nam później jako przykrywka.
Następnie wycinamy z jabłek nożem lub specjalnym narzędziem gniazda nasienne.
Tak przygotowane jabłka układamy w formie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do środka każdego z jabłek wsypujemy suszoną żurawinę i wlewamy ok 1 łyki stołowej miodu.
Następnie posypujemy wnętrza jabłek cynamonem, przyprawą do piernika i przykrywamy je odciętymi wcześniej czubkami.
Pieczone jabłka będą dobre po ok 40 min w zależności od twardości. Im mniejsze jabłko tym wymaga krótszego pieczenia. Spokojnie podczas pieczenia możemy sprawdzać ich twardość i piec aż osiągną pożądaną miękkość.
Dodatkowo pieczone jabłka możemy podawać na ciepło z gałką lodów lub bitą śmietaną, choć ja zazwyczaj wcinam je prosto z blaszki. Smacznego!