Zapiekanka jajeczna ze szpinakiem i szynką to rodzaj śniadania które praktycznie robi się samo. Szybkie szatkowanie składników, zalanie ich jajkiem a na koniec włożenie do pieca. Jest to jedzenie dla całej rodziny i wychodzi jej naprawdę sporo. Zazwyczaj serwujemy tą zapiekankę w leniwe weekendy. Jednakże nasze dzieciaki tak lubią tego typu jajeczne cuda, że na ich właśnie zamówienie zdarzyło nam się kilka razy przygotować ją też przed szkołą i pracą. Jedynie wtedy, składniki szatkowaliśmy wieczorem aby z rana zalać już je tylko jajkiem. A gdy zapiekanka się piekła można było spokojnie wziąć poranny prysznic. Zapiekanka jajeczna ze szpinakiem i szynką to nie tylko ciekawy pomysł na śniadanie dla całej rodziny, jest to również sycący i odżywczy posiłek od którego aż miło rozpocząć dzień 🙂 I choć kiedyś zaczynaliśmy dzień tylko od kawy tak już od jakiegoś czasu właśnie takie poranki lubię, gdzie zaczynam dzień od czegoś bardzo pysznego i sycącego 🙂
Magda
P.S. Dodatkowo podrzucam kilka naszych innych i sprawdzonych pomysłów na śniadanie z piekarnika ;):
- Pieczone szparagi z jajkiem i pomidorami
- Tostowe babeczki z jajkiem i bekonem
- Zapiekanka na słodko a’la tost francuski
- Baton śniadaniowy z płatków owsianych i borówek
- Roladki z bagietki ze szpinakiem
- Chlebek bananowy – najlepszy przepis
- Jajka pieczone i sadzone w toście z pieczarkami – czyli śniadanie na wypasie 😉
The form you have selected does not exist.
Zapiekanka jajeczna ze szpinakiem i szynką, składniki:
- 125 g świeżego szpinaku
- 250 g wędzonej szynki w kawałku
- kubek pomidorków koktajlowych
- 5 jajek
- sól i pieprz
- 1 kula sera mozzarella
Zaczynamy od posiekania szpinaku na drobno.
Szynkę kroimy w kostkę a pomidorki przekrawamy na połówki.
Następnie jajka wbijamy do miseczki i mieszamy aby żółtko połączyć z białkiem.
Jajka doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie na dnie żaroodpornego naczynia układamy posiekany szpinak, szynkę i pomidorki.
Na koniec zalewamy całość rozmieszanym jajkiem i układamy z wierzchu odrywanymi kawałkami mozzarelli.
Zapiekankę pieczemy w 190C przez 30 min.
Pamiętajmy, że zapiekanka jajeczna ze szpinakiem i szynką to danie które należy podawać na gorąco bo wtedy jest najpyszniejsza <3.