Bardzo, ale to naprawdę bardzo nie lubimy z Magdą marnować jedzenia. Wiadomo, że czasem kupi się czegoś zbyt wiele i nie zawsze udaje się wszystko zużyć kiedy jest mega świeże. Od czasu do czasu gdy kupujemy croissanty, za którymi nasze dzieci wprost przepadają, z resztą nie tylko one ;), czasem zostają na następny dzień i już nie są aż tak dobre. Choć croissanty zajadamy w każdej postaci, zwłaszcza że taki świeży maślany croissant świetnie smakuje z masełkiem i dżemem i w sumie ze wszystkich chyba smakują naprawdę rewelacyjnie. Jednakże czasem gdy już stracą swoją pierwotną świeżość, robimy z nich takie pyszne śniadanko. Pieczone croissanty z bekonem i cheddarem są REWELACYJNYM śniadaniem. Maślana, słodkawa bułka, ostry cheddar i do tego bekon! Śniadanie wprost idealne!
Maciek
P.S. Podrzucam również kilka innych pomysłów na pieczone tosty lub crostini z rożnymi dodatkami:
- Tosty z melonem i szynką serrano
- Crostini z serem blue cheese i winogronami
- Jajka sadzone w toście z pieczarkami i boczkiem
- Tosty francuskie na słodko z cynamonem
- Crostini z bobem i pesto z pietruszki
The form you have selected does not exist.
Składniki na pieczone croissanty z bekonem i serem cheddar /6 sztuk/:
- 3 croissanty
- 2 małe pomidory
- 6 plastrów parzonego bekonu
- kawałek sera cheddar
- opcjonalnie listki kolendry do podania
Croissanty kroimy na połówki.
Następnie pomidory kroimy w plastry a bekon w paseczki.
Ser możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki według uznania.
Następnie na każdej połówce croissanta układamy plastry pomidora oraz bekonu.
Na koniec na górze kładziemy ser.
Croissanty zapiekamy w 240C przez ok 5-8 minut aż do momentu zarumienienia się sera.
Przed podaniem opcjonalnie możemy posypać je z wierzchu świeżymi listki kolendry.
Smacznego!