Wielkanoc tuż, tuż a my szykujemy proste, szybkie, smakowite a dodatkowo tym razem cieszące również oko pomysły do podania na świątecznym stole. Przyozdabianie wielkanocnego stołu wcale nie musi składać się z samych sztucznych dekoracji bądź samych kwiatów. Pięknie podane przystawki sprawdzą się również wyśmienicie i do tego co najważniejsze można je zjeść. Pomysł na takie zawijańce przy użyciu ciasta francuskiego natknęliśmy się gdzieś w sieci i od razu pojawiły nam się w głowie miliony zastosowań i różnych rodzajów farszu jakie można by było w nich umieścić. W związku ze zbliżającymi się świętami i wszechobecnym króliczkiem, marcheweczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z pasty jajecznej wkomponowały się wprost rewelacyjnie.
Po nasze inne przepisy i inspiracje wielkanocne zaglądajcie TU
Składniki na marcheweczki z ciasta francuskiego /10 sztuk/:
- folia aluminiowa
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
Składniki na farsz z pasty jajecznej:
- 6 jajek
- 1/3 szklanki listków świeżej kolendry + kilka gałązek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz
Zaczynamy od zwinięcia/uformowania 10 rożków z folii aluminiowej.
Następnie rozwijamy ciasto francuskie i przecinamy je wszerz na 10 pasków.
Każdy z pasków zawijamy 'ślimakiem’ wokół rożka nie zaklejając ciastem wierzchu aby po wyjęciu folii została kieszonka.
Tak zwinięte rożki z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsmarowujemy je z każdej strony rozbełtanym jajkiem.
Rożki pieczemy w 200°C przez 10 min. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do kompletnego ostygnięcia.
Gdy ciasto w pełni ostygnie, przytrzymując rożek całą dłonią delikatnie wyciągamy ze środka folię. Jeżeli delikatnie ciasto zacznie się kruszyć nie panikujmy! Jeżeli z góry ciasto się naruszy to też nie problem do płaczu bo przed włożeniem farszu można odciąć brzydkie końcówki 😉
Aby przygotować pastę jajeczną należy ugotować 6 jaj na twardo. Następnie ugotowane jajka blendujemy razem z kolendrą, majonezem i śmietaną doprawiając na koniec do smaku solą i pieprzem.
Farszem za pomocą szprycy wypełniamy rożki z ciasta i dekorujemy z góry gałązkami kolendry.