Dzień najlepiej uwielbiam zaczynać od pożywnego śniadania. Na robienie posiłku tylko i specjalnie dla samej siebie z rana przed pracą zbytnio nie mam czasu, ale skoro muszę przed wyjściem nakarmić dzieciaki to robię takie śniadanie aby każdy z domowników był zadowolony. Przygotować te płatki owsiane ze smażonymi bananami to kwestia 10 minut, a mina mojej rodzinki gdy karmię ją takimi pysznościami o poranku jest po prostu bezcenna.
Danie, choć jest bardzo sycące, przypomina mi bardziej deser niż śniadanie, ale skoro głównym składnikiem są płatki owsiane to jak najbardziej wpisuje się w śniadaniową tematykę i serwuję je z rana. Takie podawanie owsianki na słodko jest też moim sposobem do przekonania Mai do jej zjedzenia. Niestety same płatki owsiane z owocami i np. cynamonem nie do końca ją przekonują także muszę się czasem nakombinować. Powiem Wam, że jest jednak warto, bo takie sycące i pożywne śniadanie, trzyma nas najedzonych aż do pory lunchu 🙂
The form you have selected does not exist.
Składniki na płatki owsiane ze smażonymi bananami /2 porcje/:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 banany
- 2 łyżki migdałów
Płatki owsiane przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Jeżeli lubimy możemy zrobić je na mleku, jeżeli nie to przygotowujemy je na wodzie.
W międzyczasie na patelni roztapiamy olej i dodajemy do niego syrop klonowy.
Banany kroimy na 2 cm plastry.
Gdy syrop z olejem zaczną się gotować przekładamy banany i obsmażamy je chwile z obu stron aby nabrały rumianego koloru.
Do miseczek z owsianką przekładamy gorąc banany i dodajemy sosu z patelni.
Z wierzchu posypujemy posiekanymi migdałami.
Smacznego!