Pieczone żeberka w keczupie to prosty przepis na sycący obiad. Rozpływające się w ustach aromatyczne mięso to jest coś czego nie łatwo jest sobie odmówić. Łatwość ich wykonania powoduje, że gdy tylko mamy trochę czasu często sięgamy po ten przepis. Fakt, że piecze się je dość długo, ale dzięki temu mięso jest wyjątkowo miękkie. Całonocne marynowanie mięsa też ma swój powód. Wykonuje się ten zabieg aby marynata dogłębnie przez nie przeszła, co odwdzięczy nam się rewelacyjnym smakiem finalnym całego dania. W ten oto sposób otrzymujemy przepyszny posiłek nawet na dwa dni, oczywiście o ile zdołamy się powstrzymać i nie zjeść wszystkiego od razu 😉
Maciek
P.S. Dodatkowo podrzucamy kilka innych ciekawych pomysłów na pieczoną wieprzowinę 😉
- pieczone żeberka w domowym sosie bbq
- pieczona karkówka z porem w sosie śmietanowym
- polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowo-musztardowym
- pieczona golonka która rozpływa się w ustach
- pulled pork
- pieczona karkówka w sosie pomidorowym
Składniki na pieczone żeberka w keczupie:
- 2 kg żeberek
- sól i pieprz
Marynata:
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 goździków
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 cebula
Zaczynamy od umycia żeberek i ściągnięcia z nich błony (podważamy ją od mięsa nożem i zdecydowanym i silnym ruchem odrywamy ją od żeberek).
Tak przygotowane żeberka tniemy na pojedyncze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy je do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie możemy przygotować marynatę. Do miski dodajemy wszystkie wyżej wymienione składniki i dokładnie je mieszamy.
Następnie gdy minie 30 minut, wyjmujemy żeberka z lodówki i wrzucamy je do miski z marynatą. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Następnie wyciągamy żeberka z lodówki, nastawiamy piekarnik na 140C (grzałka góra-dół) i wstawiamy żeberka do pieczenia na 3 godziny.
Po 3 godzinach podkręcamy temperaturę do 200C i pieczemy żeberka przez następną godzinę (po 30 minutach obracamy żeberka aby równo się zapiekły).
W ten oto sposób mamy gotowe, przepyszne, mięciutkie, aromatyczne pieczone żeberka. Kość odchodzi od mięsa w momencie podnoszenia do góry. Według mnie idealne. Smacznego