Słodkie, domowe wypieki – chyba nikt nie ulegnie takim pokusom. W naszej kuchni domowo znaczy zdrowo. Staramy się nie używać półproduktów i przygotowywać potrawy zwracając większą uwagę na opisy widniejące na etykietach. Jasne, że jemy również te kupowane łakocie, których czasem wręcz trudno sobie odmówić, lecz najbardziej w świecie uwielbiamy zajadać te domowe – świeże, pachnące i co najważniejsze zdrowe 🙂 O naszej skłonności do muffinek w każdej postaci nie musimy Wam ponownie opowiadać, dlatego przejdziemy teraz do sedna – Owsiane muffinki – MUSCIE ICH SPRÓBOWAĆ 😉 Poniżej przedstawiony przepis jest ekspresowy do wykonania a w smaku jak zwykle – poezja 😉
Składniki na owsiane muffinki:
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 dojrzałe banany
- 1,5 szkl mleka
- 3 łyżki oleju kokosowego /rozpuszczonego/
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 łyżki brązowego cukru
- płatki migdałowe
- syrop klonowy /można zastąpić miodem/
W dużej misce miażdżymy banany widelcem. następnie dodajemy mleko, olej, cynamon, ekstrakt i cukier. Gdy składniki się nam połączą dodajemy płatki owsiane.
Do nasmarowanej tłuszczem formy na muffinki przekładamy masę i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 190° 20-25 min.
A teraz najważniejsze: można jeść na ciepło jak i na zimno ale koniecznie z polewą z syropu klonowego bądź miodu 😉
Zdrowa przekąska. . Oj pychaaa
płatki owsiane wymiatają 🙂
Ciekawe czy można by tu mleko zwykłe zastąpić migdałowym 🙂
tak 🙂
Ile muffinek wychodzi z podanych składników? 🙂
wyszło ich 9 🙂