Cynamonowo-bananowe ciasteczka owsiane są idealną propozycją na śniadanie jak i zdrową przekąskę gdy masz ochotę na coś słodkiego. Sycące płatki owsiane i banany rewelacyjnie nadają się jako dodatkowy zastrzyk energii. Są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Jak już nie raz pisaliśmy, śniadanie w tygodniu zastępuje nam jedynie kawa w biegu. W porannym zamieszaniu wręcz ciężko jest dodatkowo zorganizować się ze śniadaniem gdy do wyboru jest dodatkowe 10 min snu. Ciasteczka owsiane piekę zazwyczaj w niedzielę by choć na początku tygodnia mieć co złapać w garść podczas porannego szykowania się do pracy. Idealnie sprawdzają sie również gdy nachodzi ochota na coś słodkiego bo dzięki nim nie mam wyrzutów sumienia, że sięgam po puste kalorie 🙂 Te ciasteczka owsiane sprawdzą sie również u najmłodszych niejadków gdy chcemy zaserwować szybką i zdrową przekąskę czy to w domu czy w podróży. Jest też kilka dodatkowych powodów dla których warto sięgać po płatki owsiane, dokładniej opisaliśmy je w przepisie na owsianka z ananasem i miętą.
Składniki /10 ciastek/:
- 3/4 szkl płatków owsianych błyskawicznych
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
W średniej wielkości misce widelcem rozgniatamy banany.
Następnie do bananów dodajemy cynamon, miód i płatki owsiane.
Mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy 10 identycznych ciasteczek.
Pieczemy 10-12 min w 200°C
Pysznie i zdrowo!!
🙂
W przepisie jest podany brązowy cukier, a ponizej jest podany miód. To czego użyć?
cukier pojawił się omyłkowo 🙂 W przepisie używamy tylko miodu 🙂