Pyszna pizza calzone z mięsem mielonym i pieczarkami to świetny pomysł na sycący posiłek. Przygotowanie go nie zajmuje zbyt dużo czasu a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający. W proponowanym przepisie używamy gotowego ciasta do pizzy ale nic nie stoi na przeszkodzie aby skorzystać z domowego ciasta na pizzę. Gorąco polecam!
Maciek
P.S. Podrzucam inne pomysły z wykorzystaniem ciasta na pizzę:
- faszerowane paluchy z ciasta do pizzy
- roladki z ciasta na pizzę z szynką i serem
- parówki w cieście do pizzy
- supełki czosnkowe z pietruszką
Pizza calzone z mięsem mielonym (porcja dla dwóch osób):
- 1 opakowanie ciasta do pizzy (najlepiej okrągłe)
- 250 g mięsa mielonego wołowo-pieprzowego
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka tartego sera
- 1/2 puszki / 200 g krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie dania zaczynamy od obrania i pokrojenia w plastry pieczarek oraz posiekania w piórka cebuli.
Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy aż woda odparuje i zaczną się przysmażać.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do pieczarek cebuli. Całość smażymy aż cebulka się ładnie zeszkli doprawiając pieczarki solą i pieprzem.
Na koniec zdejmujemy pieczarki z patelni pozostawiając ją na później.
Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki przekładamy mięso, doprawiamy je solą i pieprzem a następnie smażymy aż zacznie się rumienić.
Gdy mięso się zarumieni dodajemy do niego posiekany czosnek i smażymy przez minutę.
Następnie dodajemy do mięsa pomidory z puszki i przyprawiamy sos: solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
Całość dusimy przez około 10 minut, do momentu aż sos się zredukuje. Po tym czasie odstawiamy patelnię i zostawiamy mięso z sosem do ostygnięcia. Ostygnięcie jest ważne bo inaczej ciasto od pizzy zacznie nam się „rozpływać”
Teraz możemy zabrać się za składnie naszej pizzy.
Na połowie ciasta od pizzy układamy kolejno 1/2 sera, mięso, pieczarki i ponownie układamy ser.
Przykrywamy składniki drugą połową tworząc coś na kształt gigantycznego pieroga 😉 Ważne jest żeby dokładnie zakleić brzeg pizzy, bo inaczej cały farsz nam wypłynie. Róbcie to według własnych upodobań bądź umiejętności.
Tak przygotowaną pizzę calzone posypujemy z wierzchu oregano i wstawiamy do piekarnika na czas wskazany przez producenta ciasta (chyba, że sami robicie ciasto to pieczcie tyle czasu ile zawsze).
Pizza calzone jest już gotowa, smacznego!