Zastanów się i odpowiedz sobie szczerze: jak często w Twoim jadłospisie pojawiają się warzywno-owocowe koktajle? Być może tłumaczysz sobie ich brak tym, że nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu na krojenie i miksowanie składników. W tym artykule przekonamy Cię, że przygotowanie pożywnego smoothie jest bardzo proste i szybkie – wystarczy zwykły blender oraz warzywa i owoce, które akurat masz pod ręką. Sprawdź pięć powodów, dla których warto pić smoothie!
#1 Szybka przekąska
Smoothie (inaczej koktajl) to zmiksowany w blenderze napój na bazie warzyw i/lub owoców. Koktajl z reguły ma gęstą, kremową konsystencję i można go przygotować na różne sposoby. Podstawą są oczywiście warzywa i owoce (najlepiej te zalegające w lodówce), a dodatkami: jogurt naturalny, mleko (krowie lub roślinne), maślanka, kefir, woda, schłodzona herbata czy kostki lodu. Przygotowanie koktajlu zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Nie musisz kupować specjalistycznego sprzętu, wystarczy zwykły blender.
#2 Pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek
Smoothie świetnie sprawdza się jako pożywna przekąska jedzona w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Aby koktajl był jeszcze bardziej sycący, warto dodać do niego na przykład siemię lniane, nasiona chia lub posiekane orzechy. Jeden z naszych ulubionych przepisów na smoothie to: płatki owsiane, migdały, jabłko, jogurt naturalny i cynamon. Palce lizać!
#3 Moc wartości odżywczych
W odpowiednio przygotowanym koktajlu znajdziemy wszystko, co zdrowe. Właściwy dobór produktów czyni smoothie pełnowartościową przekąską, która nie tylko dodaje energii, ale również dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Produkty mleczne, które często są bazą smoothie, to świetne źródło białka oraz wapnia i witaminy D. Warzywa i owoce zawierają węglowodany oraz błonnik pokarmowy – związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Poza tym w warzywach i owocach znajdziemy witaminy i składniki mineralne, w tym związki antyoksydacyjne, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, wspierając tym samym naszą odporność. Z kolei dodatek orzechów czy siemienia lnianego uzupełni przekąskę o zdrowe nienasycone tłuszcze z grupy omega. Kwasy omega warunkują prawidłowe działanie układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu i poprawiają koncentrację.
#4 Sposób na urozmaicenie jadłospisu
W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na sycące, różnokolorowe koktajle owocowo-warzywne. Dzięki nim Twój tygodniowy jadłospis nie będzie nudny! Kolorowe smoothie warto włączyć także do diety dzieci. To świetny sposób, aby “przemycić” jedną z pięciu rekomendowanych dziennie porcji warzyw.
#5 Tanio i ekologicznie
Składniki na dobry koktajl owocowo-warzywny znajdziesz w każdym pobliskim sklepie. Warto korzystać z sezonowości owoców i warzyw, gdyż sezonowe gatunki są nie tylko smaczniejsze, ale również tańsze. Na koniec warto wspomnieć o tym, że przyrządzanie smoothie pomaga ograniczyć problem marnowania żywności. Pomyśl, ile razy chciałeś wyrzucić banany, które przestały wyglądać apetycznie? Teraz już wiesz, że możesz umieścić je w blenderze i przygotować szybką przekąskę do szkoły czy pracy. Wskazówka od nas: jeśli drugie śniadanie czy podwieczorek jesz zazwyczaj poza domem, kup wielorazową szczelnie zamykaną butelkę. Przelewaj gotowe smoothie do butelki i miej pożywną przekąskę zawsze pod ręką!
A może catering dietetyczny?
Jeśli nie lubisz lub nie masz czasu gotować, zachęcamy do zapoznania się z ofertą cateringów dietetycznych działających w Twojej okolicy. Na stronie https://www.maczfit.pl/lodz znajdziesz różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych. W tygodniowym menu znalazło się miejsce również na pożywne i zdrowe koktajle. Smacznego!
*artykuł sponsorowany