Mega proste, mega pyszne i mega oszukane 😉 Faworki z ciasta francuskiego to nasz super leniwy pomysł na ciastka które wyglądem przypominają prawdziwe tradycyjne faworki. Samo ich przygotowanie zajmuje tylko 15 min i wychodzą naprawdę przepysznie <3 Tylko 3 składniki i mamy talerz przepysznych ciastek dla całej rodziny. No i te fit to może jest lekko naciągane, bo w sumie ciasto francuskie swoje kalorie też ma. Jednakże co pieczone to pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu 😉 Aczkolwiek, jeżeli brak jest chęci lub po prostu brak przepisu od babci (czyt. brak umiejętności) na przygotowanie klasycznych faworków to te z ciasta francuskiego idealnie je zastąpią! Faworki bardzo lubimy i nasze dzieci też się nimi zajadają! Koniecznie polecam przetestować ten przepis. Smacznie i prosto czyli tak jak lubimy najbardziej!
Magda
P.S. Poniżej podrzucam więcej pysznych łakoci w wersji bardziej fit:
- Pieczone pączki domowej roboty
- Deser z suszonych moreli czyli moje raffaello w wersji fit
- Jak zrobić lody czyli fit zdrowa przekąska owocowa
- Brzoskwiniowo-morelowe muffinki – wersja totalnie fit
- Deser jogurtowy z orzechami i syropem klonowym
- Panna cotta z mleka kokosowego
- Ciasteczka owsiane z rodzinkami – zdrowo uzależniające

The form you have selected does not exist.

Składniki na faworki z ciasta francuskiego (16-18 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- cukier puder
Przygotowanie faworków zaczynamy od nastawienia piekarnika do 200C
Następnie rozwijamy ciasto francuskie i kroimy wzdłuż na pół. Kolejnym krokiem będzie wycięcie równych prostokątów w ilości 16-18 sztuk.
Każdy z prostokątów nacinamy po środku na długość około 3 cm.
Aby uzyskać kształt faworka przekładamy jeden koniec prostokąta przez wcześniej wykonane nacięcie i gotowe.
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Faworki pieczemy w dwóch partiach przez 10 minut, zachowując między każdym odstęp, aż do uzyskania rumianego koloru.
Gorące faworki z ciasta francuskiego posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Yummy
Fajny i prosty pomysł 🙂