Muszę się szczerze przyznać, że jeżeli chodzi o kokosowe słodkości to mam z nimi mały problem. Ja je po prostu uwielbiam! Jeżeli mój mąż chce mnie udobruchać to wie, że jak zacznie od paczki raffaello to już ma mnie w kieszeni. Do bounty, wszystkim dobrze znanych batoników też mam totalną słabość. Wszystko byłoby ekstra, gdyby nie te niechcące się spalać podczas wysiłku ich jedzenia kalorie 😉 Postanowiłam znaleźć jakiś zamiennik, który równie nieźle rozpływa się w ustach przy iście niebiańskim kokosowym smaku z tym, że w wersji bardziej fit. Deser z suszonych moreli oprócz tego, że jest fit to jest również zdrowy, a moja starsza zajada się nim nie prosząc o żadne dodatkowe słodycze i w tym momencie muszę przyznać, że jest to mój mały sukces. Jeżeli jesteście takimi samymi fanami kokosowych słodkości to koniecznie przetestujcie nasz przepis na bezowe kokosanki.
Magda
Składniki na deser z suszonych moreli /15 sztuk/:
- 150 g suszonych moreli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
Suszone morele umieszczamy w robocie kuchennym i mocno rozdrabniamy.
Do moreli dodajemy 3/4 szklanki wiórek kokosowych oraz miód. i Miksujemy w robocie do uzyskania zbitej masy.
Następnie zwilżonymi wodą rękoma formujemy 15 kulek, które następnie obtaczamy w pozostałych wiórkach.
Gotowe kulki wkładamy do lodówki na minimum 15 min. Gotowe.
Pracując jako dietetyk kliniczny często szukam takich zdrowszych zamienników i fit słodyczy dla moich pacjentów 🙂 Robiłam już kiedyś raffaello z kaszy jaglanej. W wersji z morelą nie próbowałam, ale wydaje się to bardzo ciekawa propozycja. Tym bardziej, że suszone morele to, m.in. dobre roślinne źródło wapnia!
Super, raffaello z kaszy jaglanej brzmi interesująco będę musiała przetestować ten przepis 🙂