Steki z kalafiora to pyszny pomysł na wegetariański obiad lub dodatek do mięsa. Choć osobiście jestem przeciwnikiem nazywania dań wegetariańskich tak jak mięsnych, no bo przecież stek to stek. Ale w tym przypadku cieżko wymyślić coś innego. Można powiedzieć, że to jest po prostu pieczony kalafior, ale jakoś trzeba Was zachęcić. Niemniej jednak danie jest pyszne! Połączenie przypraw i parmezanu sprawia że kalafior osiąga zupełnie inny wymiar smakowy! Ja byłem zachwycony! W sumie wyszło, że połowę kalafiora zjadłem sam 😉 A pomyśleć że kiedyś jako dziecko nie tolerowałem jego smaku 😉 Steki z kalafiora to danie którego koniecznie musicie spróbować!
Maciek
P.S. Poniżej podrzucam więcej pomysłów z kalafiorem w roli głównej:
- puree z kalafiora
- kotlety z kalafiora i ciecierzycy
- pieczony kalafior z cieciorką
- serowe pulpeciki z kalafiorem
The form you have selected does not exist.
Składniki na steki z kalafiora:
- 1 główka kalafiora
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
- oregano
- czosnek granulowany
Zaczynamy od umycia kalafiora.
Następnie zabieramy się za jego krojenie. Należy pamiętać aby nie odciąć kaczana gdyż on trzyma różyczki na miejscu. Kalafior kroimy w 1-2 cm plastry. Zaczynamy od przekrojenia główki na pół a następnie znów na pół.
Pokrojone steki z kalafiora układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie przyprawiamy je wszystkimi przyprawami, parmezanem i skrapiamy obficie oliwą.
Kalafior pieczemy góra dół w 200C przez 20-30 min aż zmięknie. Należy pamiętać aby umieścić blaszkę na dole piekarnika aby ser się nie spalił.
Gotowe! Steki z kalafiora serwujemy na gorąco jako danie samo w sobie lub dodatek do mięsa. Smacznego!
Super przepis! Bardzo lubie kalafior!