Cannelloni z mięsem, marchewką i zielonym groszkiem to pyszny pomysł na urozmaicenie domowego obiadu. Przepis ten będzie strzałem w dziesiątkę dla wszystkich fanów zapiekanek makaronowych i różnego rodzaju dań typu lasagne. Przepis ten nie należy do skomplikowanych i przy dobrej organizacji w miarę szybko można go przygotować. Dodatkowo połączenie mięsa z pomidorami, marchewką i groszkiem sprawdza się idealnie nadając daniu pyszny, domowy smak. Tego przepisu po prostu trzeba spróbować!
Magda
Dodatkowo podrzucamy kilka innych ciekawych pomysłów na zapiekanki makaronowe z:
- suszonymi pomidorami
- brokułami
- szpinakiem i szynką parmeńską
- pomidorami i szpinakiem
- białą kiełbasą i bakłażanem
- kiełbasą i jajkiem sadzonym
Składniki na Cannelloni z mięsem, marchewką i zielonym groszkiem:
- 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki)
- 1 duża główka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 puszka zielonego groszku
- sól i pieprz
- 3 kule sera mozzarella
- oliwa do smażenia
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 główki cebuli
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka miodu
- 500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie cannelloni z mięsem, marchewką i zielonym groszkiem zaczynamy od drobnego posiekania cebuli. Następnie podsmażamy cebulę na oliwie aż się nam zeszkli. Kolejnym krokiem będzie dodanie przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i dodanie mięsa.
Gdy mięso zmieni kolor i zacznie ładnie podsmażać, dodajemy do patelni startą na dużych oczkach tarki marchewkę, odsączony groszek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 15 minut na małym ogniu.
W międzyczasie w rondelku lub małym garnuszku przygotowujemy sos. Zaczynamy standardowo od podsmażenia w nim posiekanej drobno cebuli. Następnie gdy cebula się zeszkli dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, miód oraz bulion. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Gdy farsz lekko przestygnie zaczynamy napełniać nim za pomocą małej łyżeczki nasze makaronowe rureczki. Każdą napełnioną rurkę przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Następnie zalewamy naczynie naszym wcześniej przygotowanym sosem. Kolejnym krokiem będzie ułożenie z wierzchu pociętych plastrów sera mozzarella. Opcjonalnie możemy dodatkowo posypać całość przed pieczeniem suszoną bazylią.
Na koniec cannelloni pieczemy w 200C przez 40 min. Gotowe. Smacznego!