Zapiekanki góralskie z kiełbasą i serem, które tu przedstawiamy to pomysł na sycący posiłek z górskim akcentem. Aby nie było zbyt banalnie, do sera, kiełbasy i żurawiny dodaliśmy trochę włoskiego klimatu – pesto z pomidorów, które na maksa robi robotę i w tym połączeniu smakuje genialnie. Uprzedzam, że zapiekanki te są bardzo sycące i nie jest to tylko zwykła przekąska, a już konkretny posiłek. Dodatek kurek nadaje całemu daniu jesienny klimat. Zapiekanki góralskie to również pomysł na namiastkę gór w twoim domu. Te smaki jak żadne inne kojarzą nam się z rodzinnymi wyjazdami na narty lub letnimi wędrówkami po górach i dolinach.
P.S. Dodatkowo jeżeli po przygotowaniu tego przepisu zostanie wam trochę sera oraz żurawiny gorąco polecam przepis na grillowanego oscypka z żurawiną 🙂
The form you have selected does not exist.
Składniki na zapiekanki góralskie:
- 1 duża bagietka
- 200 g kurek
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 0,5 lub 90g słoiczka pesto z pomidorów /my użyliśmy firmy Mutti ze sklepu schroniskobukowina.pl/
- 125 g kiełbasy /my do tego użyliśmy kiełbasy z dzika/
- ser górski /najlepiej oscypek z certyfikatem jakości/
- konfitura z żurawiny /użyliśmy konfitury również ze sklepu schroniskobukowina.pl/
- natka pietruszki
Przygotowanie naszych zapiekanek zaczynamy od przyrządzenia kurek. Kurki płuczemy, i te większe kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy aż się zeszkli.
Następnie do cebuli dodajemy kurki. Gdy woda odparuje doprawiamy je solą i pieprzem.
Bagietki kroimy na połowę i układamy na blaszce do pieczenia. Następnie smarujemy je pomidorowym pesto, układamy kurki oraz pokrojoną w plastry kiełbasę z dzika oraz górski ser.
Zapiekanki góralskie pieczemy w 180C przez 10 min lub do momentu zarumienienia się sera.
Na koniec smarujemy je konfiturą z żurawiny i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotowe. Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy ze Schroniskiem Bukowina i zawiera lokowanie produktów.