Pączki, są kojarzone z tłuściutką kulką zwykle wypełnioną jakimś mega smacznym nadzieniem. Tym razem postanowiliśmy przygotować wesję bardziej odchudzoną i lżejszą czyli przedstawiamy nasze pieczone pączki domowej roboty. Piszę 'tym razem’ bo na blogu mamy już przepis na mini pączki w lukrze. Teraz nie trzeba po ich zjedzeniu liczyć kalorii bo to pączek w wersji pieczonej! Aromatyczne, z kruchą skórką, w której kryje się delikatne i puszyste ciasto! Uwierzcie mi są rewelacyjne! Cudem udało się zrobić ich zdjęcia, bo dzieciaki próbowały je podbierać jak były jeszcze gorące. Dodatkowo najlepsze w domowych pączkach jest to, że można dodać nadzienie takie na jakie ma się aktualnie ochotę. Zapewniam, że już więcej nie kupicie pączków na tłusty czwartek a będziecie robić własne pieczone pączki , które zachwycą wszystkich!
Maciek

The form you have selected does not exist.


Składniki na pieczone pączki:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 7g suchych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
- 220g dżemu truskawkowego
Zaczynamy od przesiania mąki i połączenia jej z cukrem, solą i suchymi drożdżami. Dokładnie mieszamy.
Następnie w rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła. Masło łączymy z ciepłym mlekiem, żółtkami oraz ekstraktem z wanilii.
Za pomocą robota kuchennego lub miksera zabieramy się za przygotowania ciasta. Do suchych składników na wolnych obrotach dodajemy powoli mokre składniki. Gdy tylko składniki się połączą przełączamy robota na wysokie obroty na kolejne 2 minuty.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat posypany mąką i energicznie wyrabiamy ciasto przez 2 minuty a następnie przykrywamy i pozostawiamy aby odpoczęło na 15 minut.
Gdy ciasto odpocznie rozwałkowujemy je na blacie do grubości 1 centymetra.
Następnie za pomocą wykrawaczki lub szklanki o średnicy ok 8 cm wycinamy 10 krążków. Oczywiście za pierwszym razem nie wytniemy tyle dlatego ponownie zbieramy i rozwałkowujemy resztki ciasta.
Wycięte krążki przekładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum godzinę.
Wyrośnięte pączki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C z funkcją góra dół na 15 min.
Po tym czasie gorące pączki wykładamy na kratkę do przestygnięcia. W międzyczasie smarujemy je roztopioną łyżką masła i obsypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Gdy pączki przestygną rączką łyżeczki robimy od boku w pączkach dziurkę a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wpuszczamy do środka dżem.
Na koniec polecam dużą dozę samokontroli bo po spróbowaniu jednego ma się chęć zjeść całą resztę 😉

Od dłuższego już czasu nie jadłam dobrego pączka, nie wiem z czego to wynika, być może smak mi się zmienił, albo przestały mi pasować pączki smażone w głębokim tłuszczu.
Dlatego muszę poszukać drożdży (tylko tego mi brakuje w kuchennych zapasach) i do dzieła 😀
Pozdrawiam
W zeszłym roku robiłam pierwszy raz podobne pączki z piekarnika! I aż się zaskoczyłam, bo wyszły mega fajnie smaczne. Troszkę jak takie puszyste bułeczki pączkowe 😉 Nie wiem jak smakują następnego dnia, bo wszystko zjedliśmy!