Domowe bagietki z tylko 5 składników to przepis, który powinien znać każdy! Pyszne, pachnące i mega proste w wykonaniu bagietki to najnowszy HIT w naszej kuchni 🙂 Nasze dzieciaki się nimi zajadają, szkoda tylko, że znikają z kuchni tak szybko 😉 Co najważniejsze, te domowe bagietki zachowują swoją świeżość nie tylko przez jeden dzień, także można się nimi rozkoszować nieco dłużej <3 To tylko pięć składników i pyszne domowe pieczywo bez żadnych wzmacniaczy smaku jest w zasięgu naszych rąk. Szczerze polecam bo ich po prostu trzeba spróbować! Jeżeli znasz już nasz przepis na chleb z garnka z pestkami słonecznika, to tymi domowymi bagietkami się również zachwycisz 🙂 Polecam!
Magda
P.S. A oto nasze pomysły na inne domowe wypieki:
- domowe bułeczki – prosto i smacznie
- angielski bułeczki scones
- domowe drożdżowe bułeczki weekendowe
- chleb z garnka z pestkami słonecznika
- proste drożdżowe chlebki
- bułeczki wrocławskie
- focaccia z oliwkami czyli pieczemy ciasto drożdżowe
- bajgle bez gotowania
- cebulaki – domowy przepis na smaki dzieciństwa
The form you have selected does not exist.
Składniki na domowe bagietki:
- 400g mąki + do wyrabiania ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml ciepłej wody (nie wrzątku)
- 1 op. lub 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Zaczynamy od przesiania mąki oraz wymieszania jej z solą.
Następnie w dużej misce lub misie od miksera łączymy ciepłą wodę z drożdżami i cukrem.
Do drożdży dodajemy mąkę i ręcznie lub za pomocą haka w mikserze wyrabiamy ciasto tylko do połączenia się składników, aż ciasto zacnie być klejące.
Następnie odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1h lub do podwojenia jego objętości.
W kolejnym kroku na obsypany mąką blat lub stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto i posypujemy je mąką przewracając ze 2 razy tak aby całe pokryte było mąką i nie kleiło nam się do rąk.
Następnie ciasto kroimy na dwie lub cztery części i każdy z kawałków niechlujnie zakręcamy z dwa razy aby uzyskało fajny kształt.
Na koniec domowe bagietki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 220C przez 20 min lub do momentu uzyskania pięknego złotego koloru.
Gotowe! Smacznego!
*Bagietki możemy podawać na ciepło oraz zimno. Z dowolną pastą, jako kanapki lub jako dodatek do zupy lub innego dania.