Do sałatek, dipu lub pasty te proste drożdżowe chlebki nadadzą się idealnie. Mi osobiście najbardziej smakowały z serkiem śmietankowym, łososiem wędzonym i świeżym koperkiem. Lubię jak Magda czasem zrobi takie domowe pieczywko. Dodatkowo te drożdżowe chlebki świetnie sprawdzą się na śniadanie jak i na kolację. Tak sobie rozmyślam do czego je porównać i chyba najbardziej przypominają pitę jaką robiliśmy do domowego gyrosa z tym że te drożdżowe chlebki są w środku bardziej puszyste. Zresztą zróbcie je sami i oceńcie do czego je można porównać.
Maciek
P.S. A oto nasze pomysły na inne domowe wypieki:
- przepis na bajgle bez gotowania
- domowe bułeczki – prosto i smacznie
- angielski bułeczki scones
- domowe drożdżowe bułeczki weekendowe
- chleb z garnka z pestkami słonecznika
- bułeczki wrocławskie
- focaccia z oliwkami czyli pieczemy ciasto drożdżowe
The form you have selected does not exist.
Składniki na drożdżowe chlebki /12 sztuk/:
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki zimnego masła
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Zaczynamy od przygotowania drożdży, które w dużej misce łączymy z ciepłą wodą i cukrem dokładnie je mieszając. Odstawiamy mieszankę z drożdżami na 15 minut aż zaczną 'pracować’.
Po tym czasie do drożdży dodajemy mąkę, oliwę, ciepłe mleko, czosnek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło i zagniatamy jeszcze przez chwilę ciasto tylko do równego połączenia się składników.
Ciasto odkładamy tej samej misce w ciepłe miejsce pod bawełnianą ściereczką aż podwoi swoją objętość na około 45 minut.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę/blat posypany mąką. Zagniatamy ciasto uderzając w międzyczasie je kilka razy o blat.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na około 30 cm i wykrawamy z niego okręgi o średnicy około 10 cm. Gdy nie będzie już miejsca, ponownie zagniatamy ciasto i tworzymy chlebki aż zużyjemy całe ciasto.
Gotowe chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia /na jednej blaszce mieści się 6 sztuk także będziemy powtarzać tą czynność/, nakłuwamy każdy z nich widelcem.
Na koniec drożdżowe chlebki pieczemy w 240°C przez około 8 minut lub do uzyskania ładnego złotego koloru.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!