Łapka w górę kto już od samego patrzenia na te domowe bułeczki wrocławskie ma na nie chęć? Nie znam chyba nikogo /pomijając chyba tylko ludzi na diecie/ kto umiałby sobie odmówić świeżego pachnącego pieczywka w sobotni poranek. Jeżeli do tego są jeszcze ciepłe to oprócz masełka i kawki nic mi więcej nic potrzeba 😉 W ostatni piątek za ich przygotowanie zabrał się Maciek aby w sobotę nikt z nas nie musiał gnać do sklepu po świeże pieczywko. Ależ dziewczynki miały frajdę gdy się dowiedziały że ich 'osobisty’ tatuś przygotował te pyszności. Śniadanie było zjedzone w 10 minut a my w końcu mieliśmy jeszcze chwilkę czasu na wypicie ciepłej kawusi 🙂
Magda
P.S. Poniżej podrzucam inne smaczne i sprawdzone pomysły na domowe pieczywko:
P.S. A oto nasze pomysły na inne domowe wypieki:
- przepis na bajgle bez gotowania
- domowe bułeczki – prosto i smacznie
- angielski bułeczki scones
- domowe drożdżowe bułeczki weekendowe
- chleb z garnka z pestkami słonecznika
- proste drożdżowe chlebki
- focaccia z oliwkami czyli pieczemy ciasto drożdżowe
The form you have selected does not exist.
Składniki na domowe bułeczki wrocławskie:
- 3 szklanki mąki
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50g masła
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
Zaczynamy od połączenia wszystkich suchych składników.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło w temperaturze pokojowej, jajko oraz wodę i wyrabiamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub drewnianą łyżką.
Gdy składniki się nam połączą i ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyrabiajmy je jesczcze dodatkowo z 3 minuty.
Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby odpoczęło na 10 minut.
Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto przez ok 3 minuty i przekładamy je do miski wysmarowanej olejem a następnie pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dla ułatwienia dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki
Uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na kolejne 40 minut.
Następnie wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożem w charakterystyczny dla bułek wrocławskich wzór czyli dwie kreski.
Domowe bułeczki wrocławskie pieczemy grzałką góra dół przez 15 minut w 230C.
Na koniec wyciągamy bułeczki z piece do wystygnięcia.
Smacznego!!!
Dzień dobry, zamierzam zrobić te bułki wg Państwa przepisu. Mam pytanie o ilość mąki. Ile g ma szklanka?
Dzień dobry, ciężko powiedzieć. Co do zasady jeżeli użyjemy tej samej szklanki do mąki i później do wody proporcje zostaną zachowane.
Dziękuję za odpowiedź. To prawda proporcje zostaną zachowane, ale tylko wody/mąki a nie w stosunku do innych składników. Zakładam, że szklanka standard 250 ml w takim razie:) Pozdrawiam
Witam, czy te bułki są chrupiące po wyjęciu z piekarnika jak z piekarni czy miękkie? Pozdrawiam