Miło jest powspominać, kiedy zbytnio nie ma jak się z domu ruszyć. W tym roku o zagranicznych wyjazdach możemy tylko pomarzyć, tak więc pozostają nam wspomnienia. Dzisiaj wspomnieniami wracamy Włoch i serwujemy Wam przepyszny przepis na domową focaccię. Kto jeszcze nie próbował tego włoskiego wypieku musi szybko nadrabiać. Focaccia jest to drożdżowe ciasto z dodatkiem oliwy oraz innymi dodatkami i przyprawami. Chrupkie z zewnątrz i miękkie od środka. Dziś focaccia z oliwkami i rozmarynem ofkors w wersji palce lizać 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Focaccia z oliwkami, składniki:
- 1 opakowanie drożdży instant / 7g
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki + dodatkowo do wyrabiania
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy + dodatkowo do serwowania
- zielone oliwki
- suszony rozmaryn
- suszone oregano
Zaczynamy od przygotowania drożdży. W jednej szklance ciepłej ale nie gorącej wody rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Do dużej miski lub do robota kuchennego przesiewamy mąkę i dodajemy sól.
Po 15 minutach gdy drożdże zaczną pracować /czyli wytworzy się 'piana’/ powoli przelewamy je do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy najpierw drewnianą łyżką do połączenia składników.
Następnie jeżeli używamy robota kuchennego ciasto wyrabiamy końcówką z hakiem. Jeżeli nie mamy robota ciasto do oporu wyrabiamy drewnianą łyżką. Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta 3 łyżki oliwy i dalej je wyrabiamy aż oliwa połączy się z resztą ciasta.
Ciasto powinno być sprężyste ale ma pozostać klejące. Pozostawiamy je na około 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu lub do momentu aż podwoi swoja objętość.
Następnie wykładamy ciasto z miski na stolnicę lub blat obsypany mąką i zaczynamy wyrabianie co jakiś czas dosypując mąki aby finalnie przestało się mocno kleić.
Na koniec lekko rozwałkowane ciasto wykładamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozciągamy je palcami w stronę brzegów aby uzyskać ok 1 cm ciasto. Przykrywamy je czystą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 15 min.
Po tym czasie palcami dla wizualnego efektu robimy wgłębienia. Następnie w ciasto wciskamy oliwki, posypujemy według uznania przyprawami i skrapiamy pozostałymi 3 łyżkami oliwy.
Focaccię pieczemy w 190C przez ok 35 minut lub do momentu aż ciasto nam się pięknie zarumieni.
Serwujemy ciasto na ciepło, dodatkowo polecamy skropić oliwą.
Gotwe! <3