Jest to niezwykle pożądany przepis na bajgle. Tak wiem, oryginalne trzeba obgotować ale – kogo to obchodzi?! Mnie ani trochę i robię co tylko mogę aby przepisy na blogu były jak najprostsze, a mimo to z efektem WOW 😉 Bajgle kocham miłością bezgraniczną za ich prostotę i smak i to połączenie z serkiem śmietankowym. Jednakże praktycznie cała upieczona ostatnio blaszka została pożarta z masłem, awokado i szczyptą soli… Można? Można! Cóż, proste jest piękne, prawda? Jednakże bajgle podawać można ze wszystkimi ulubionymi dodatkami. Dodatkowo smakują równie dobrze następnego dnia. Szczerze polecam wypróbować ten przepis i zaręczam, że nie skorzystacie już z innego 😀
Magda
P.S. A oto nasze pomysły na inne domowe wypieki:
- domowe bułeczki – prosto i smacznie
- angielski bułeczki scones
- domowe drożdżowe bułeczki weekendowe
- chleb z garnka z pestkami słonecznika
- proste drożdżowe chlebki
- bułeczki wrocławskie
- focaccia z oliwkami czyli pieczemy ciasto drożdżowe
The form you have selected does not exist.
Przepis na bajgle /8 sztuk/:
- 2 szklanki mąki pszennej + do posypania blatu
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 g / duże opakowanie jogurtu greckiego
- 1 jajko
- sezam
Zaczynamy od przesiania mąki do miski.
Następnie do maki dodajemy proszek do pieczenia i sól.
Kolejnym krokiem będzie dodanie jogurtu greckiego.
Mieszamy całość łyżką aż składniki się nam w miarę połączą.
Przekładamy ciasto na blat/stolnicę posypaną mąka i zaczynamy ugniatanie.
Z początku ciasto się będzie mocno kleić ale się nie poddajemy i w miarę potrzeby podsypujemy mąką.
Następnie ciasto dzielimy na osiem części. Najlepiej na pół i każdą z połówek na pół aż będzie 8 kawałków.
Każdy kawałek ciasta rolujemy i formujemy okrąg.
Uformowane bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie z wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bajgle pieczemy w 190C góra dół przez 25-30 minut do uzyskania pożądanego koloru.
Na koniec po wyjęciu z piekarnika, bajgle przekładamy na kratkę i koniecznie pozwalamy im ostygnąć.
Smacznego!