Placki z kukurydzy czyli takie wytrawne placuszki dobre o każdej porze. Polecamy zajadać je jeszcze na ciepło choć na zimno też się sprawdzą nawet aby zabrać je ze sobą do pracy. Szczerze muszę przyznać, że te placki które widać na zdjęciach robiłam z samego rana i spisały się również jako śniadanie. Banalnie proste w wykonaniu i potrzebne jest tylko kilka składników z czego oczywiście głównym jest kukurydza. Ale koniec z tym zachwalaniem ich po prostu trzeba spróbować bo są po prostu palce lizać!
Magda
P.S. Polecam również przetestować inne nasze przepisy na wytrawne placuszki:
The form you have selected does not exist.
Składniki na placki z kukurydzy:
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 niedużej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- płatki chilli
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Zaczynamy od odlania zalewy z puszki z kukurydzą i odłożenia jej na później.
Następnie kukurydzę blendujemy na mniej lub bardziej gładką masę.
Cebulkę siekamy w drobną kostkę.
Dokładnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy pozostawiona zalewę.
Placki z kukurydzy smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Dodatkowo podrzucam inne przepyszne przepisy z wykorzystaniem kukurydzy:
- Sałatka śledziowa z porem i kukurydzą
- Kulki z kaszy jaglanej z kukurydzą
- Sałatka śledziowa z kukurydzą i groszkiem
- Piersi indyka z kukurydzą w sosie śmietanowym
- Pasta z makreli z kukurydzą
- Placki z cukinii i kukurydzy
- Kukurydziane muffinki