Takie połączenia to ja lubię, pyszna fasola, awokado, pomidory i świeża kolendra! Ostatnio jakoś świeżą kolendrę dodaje praktycznie do wszystkiego, a stosuje ją po prostu jako zamiennik naszej natki pietruszki. Choć i pietruszka i kolendra to zielone cuda, których używamy w naszych naszych przepisach bardzo często, to zdecydowanie kolendra wygrywa przekonując mnie do siebie swoim niepowtarzalnym smakiem. Natomiast połączenie fasoli, awokado, pomidorów i kolendry to iście południowa mieszanka smaków za które dałabym się pokroić. Z początku chciałam nazwać tą sałatkę letnią lub idealną na lato, po chwili doszłam do wniosku, że przecież tą sałatkę można wcinać przez cały rok, grunt to po prostu mieć w posiadaniu dojrzałe awokado. Meksykańska sałatka z fasolą i awokado to również super dodatek do tortilli lub nachosów ale możemy również z nią kombinować na inne sposoby, wszystko wedle własnego uznania i upodobań 🙂
Magda
Meksykańska sałatka, składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 awokado
- 20 szt pomidorków cherry
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 limonka
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz
Zaczynamy od odlania zalewy z fasoli i przepłukania jej na sitku. Zabieg ten jest po to aby fasola nie brudziła reszt składników a sałatka wygląda wtedy znacznie atrakcyjniej.
Cebulę i awokado kroimy w drobną kostkę, pomidorki kroimy na połówki a kolendrę szatkujemy.
W dużej misce łączymy fasolę, kukurydzę, pokrojone awokado, cebulę, pomidorki i kolendrę.
Następnie szykujemy sos łącząc oliwę, wyciśnięty sok z limonki, roztarty w moździerzu kminek na koniec doprawiając go solą i pieprzem.
Na koniec do sałatki dodajemy sos.