Pasztet z soczewicy z marchewką to kolejna propozycja na wegetariańską przekąskę. Zaraz po zrobieniu poprzedniego pasztetu z soczewicy z papryką w głowie miałam już kilka innych pomysłów w tym również i ten. Szybciutki w wykonaniu i mega sycący. Słodkawy posmak pasztetu przypadł do gustu również moim dziewczynkom, dlatego też śmiało mogę go polecić rodzicom, którzy szukają urozmaicenia do szkolnych śniadaniówek. Porcja jest naprawdę spora także zajadać można się nim nawet kilka dni. Taki pasztet sprawdza się też jako lunch do pracy, podawany ze świeżymi warzywkami z boku. Kombinacji jak zwykle można zastosować miliony – choć ja tak najbardziej lubię go wyjadać prosto z blaszki 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na pasztet z soczewicy z marchewką:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz
- oliwa
Zaczynamy od przygotowania soczewicy według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie cebule kroimy w kostkę a marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą marchewkę. Solimy do smaku.
Całość smażymy mieszając od czasu do czasu aż marchewka zacznie uwalniać słodki aromat.
Odsączoną soczewicę mieszamy z usmażoną marchewką blendujemy na niezbyt gładką masę, doprawiamy do smaku przyprawami i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do ostygniętej masy dodajemy jajko i bułkę tratą całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia z góry ładnie wygładzamy wierzch lub robimy szlaczek 😉
Pasztet pieczemy w 200C przez 40 min.
Po wyjęciu z pieca pozostawiamy do wystygnięcia, następnie przechowujemy resztę w lodówce. Smacznego!
Ale pychotka!!! Cała rodzina sie zajadała!!! Dzięki !
Witam, można zrobić pasztet z soczewicy czerwonej?
z pewnością można ale jeszcze nie próbowałam 😉
Oczywiście , a jakaż to różnica między tymi soczewicami …. tylko kolor !
A czy mozna zrezygnowac lub zastapic czyms mniej kalorycznym bulke tarta?