Gdy czas nas goni a w domu głośno od burczących brzuchów domowników, przychodzą nam z pomocą pomysły na ekspresowe dania. Placki z cukinii i kukurydzy to jedno z nich, czyli kolejny świetny pomysł na smaczne i szybkie danie. Tak proste w przygotowaniu, że jedyne co można w nich zepsuć to je przypadkowo przypalić, ale to i tak musiałby się ktoś bardzo o to postarać 😉 Podawać je można praktycznie ze wszystkim, choć moja ulubiona wersja to wraz z zestawem surówek lub nie owijając w bawełnę, prosto z patelni. A Ty z czym byś je podała?
Magda
Składniki /12-14 sztuk/:
- 1 cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki
- oliwa do smażenia
Zaczynamy od starcia cukinii na dużych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę.
W dużej misce łączymy startą cukinię, odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę.
Ponownie całość mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut.
Po tym czasie znów mieszamy składniki. Z wody jaką puściła cukinia i mąki zrobi się nam konsystencja masy idealnej na placki.
Placki smażymy na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru.